Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=640&format=html&edition_id=25
Famulus terv
Nagy Mónika
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A PPP konstrukció keretében épülő beruházás műszaki átadására 2007. július 15-én kerül sor, majd a próbaüzem szakaszát követően augusztus 31-én nyitja meg kapuit a Nyugat-Magyarországi Egyetem - országosan is egyedülálló - tanszállodája, a Hotel Famulus. Dr. Darabos Ferenccel, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Turizmus Intézetének igazgatójával és Orbán Dezsővel a Pannon Famulus Kft. ügyvezetőjével Nagy Mónika beszélgetett.

- Tanár és hallgató izgatottan várja a Hotel Famulus átadását, ugyanis országos szinten egyedülálló idegenforgalmi és oktatási komplexum megnyitására készülünk. Az épület fekvése kiváló, egy újonnan alakuló városrész központjában, a kar épületeinek szomszédságában helyezkedik el. Az intézmény a profitorientált célokon túl egyúttal a minőségi oktatás és a kollégiumi funkció színtere, így összetett feladatot lát el. Örömünkre szolgál, hogy ennek megfelelően a tavaly indított turizmus és vendéglátás szakunkra az előrejelzések szerint 2007-ben is többszörös a túljelentkezés.

- Hogyan kapcsolódik össze a tanszálló és az intézet munkája?

- A nagyarányú érdeklődés hátterében a Turizmus Intézetről kialakított pozitív kép, valamint a szakhoz tartozó infrastruktúra minőségének egyedisége áll - jól felszerelt tanétterem, csúcstechnikával ellátott tankonyha - és természetesen a tanszálló létesítésének híre. A bizalmat tökéletes infrastruktúrával és lelkiismeretes szakmai munkával kell meghálálnunk. A tanszálló teljesen új dimenziókat nyit meg a kar és a Turizmus Intézet számára. Gondolok itt az intézmény programjainak, az idegenforgalmi konferenciáknak, nemzetközi rendezvényeknek a minőségi hátterére. Annak a funkcionális kapcsolatnak a megvalósulására, ami az elméleti alapok és a gyakorlati tevékenység között húzódik. Szakunk fő értéke és versenyelőnye az erősen gyakorlatias képzési jelleg. A szakmai tárgyak oktatása már az első félévben megkezdődik; a szakmai gyakorlatok szerepe igen jelentős, és mindvégig nagyon alapos és fajsúlyos a gyakorlatorientált képzés.

A beruházás lehetőséget nyújt arra, hogy a jövőben a hallgatók tanszállónkban tanulhassák majd meg a szállodai, utazási irodai, vendéglátási ismeretek fogásait. A tanszálló minőségi színtere lesz a front office munka, az emeleti munka (housekeeping), a szállodai értékesítési és marketingmunka elsajátításának. Avatott szemek fogják napról napra figyelni a hallgatók megfelelő kommunikációját, nyelvtudásuk eredményes hasznosítását, a módszerek alkalmazását. Itt mindenki a hallgatókért és természetesen a vendégekért tevékenykedik, jelentős tehát a küldetés.

Az oktatógárdának alapvető érdeke, hogy felkészült szakembereket képezzen, hogy majdani munkahelyükön ne kelljen nekik mindent az alapoktól újra kezdeni. Cél az is, hogy vendégeink elégedetten távozzanak, a intézményünket eredményesen tudjuk felhasználni tudományos, kulturális, művészeti értékeink bemutatására a helyi, a belföldi és a nemzetközi közönség megelégedésére.

- A szálloda nevére pályázatot írtak ki hallgatók és oktatók részére. A szálloda elnevezése kedves tanárunk javaslata alapján lett Hotel Famulus.

- Valóban. Számos javaslat érkezett felhívásunkra, végül Varga Józsefné dr. dékánhelyettes asszony ötletét találtuk legmegfelelőbbnek. A famulus jelentése: valamely tudós tanítványa, munkatársa. Úgy érezzük: Nomen est omen. Legyenek hallgatóink a jövő értékes, képzett, sikeresen helytálló szakemberei, és szívből kívánom, hogy találjanak otthonra a Hotel Famulus tanszálló falai között!

Névjegy
Született: 1971-ben, Tatán
Végzettség: - 1995 földrajz szakos középiskolai tanár, JPTE TTK
- 1995 biológia szakos általános iskolai tanár JPTE TTK
- 2002 Ph.D földrajztudományok /turizmus témakör JPTE TTK

Munkahelyek:
- 1996-2006 Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal idegenforgalmi referens
- 2006- NYME AK Turizmus Intézet Intézetigazgató

Nyelvek:
német, angol, orosz

Hobby:
kerékpározás, utazás

- A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar számára a 2007-es év a megújulás éve. Januárban átadták a felújított IV. számú épületet, augusztusban pedig átadják a Hotel Famulust. Mit kell tudnunk erről a szállodáról?

Orbán Dezső: - Mindjárt az elején tisztázni kell, hogy két egységből áll a szálloda: a kereskedelmi szálláshely részből, illetve a kollégiumi részből. A tervek szerint ezek az egységek egymással korlátozottan lesznek átjárhatóak.

- Újabb férőhelyekkel bővül tehát az Apáczai Kar kollégiumi kínálata?

- Igen, a kétcsillagos kollégium egysége 200 férőhelyes, amely 50 apartmanszobát jelent. Az apartmanok 2x2 ágyasak, közös fürdőszobával, főzőrésszel és tárolóval. A kollégiumi szálláshelyekhez szervesen kapcsolódik a recepció, a társalgó, a büfé, és az oktatóterem. Külön szolgáltatásként szerepel a kollégiumban a fittnessterem, könyvtárszoba, számítógépterem, mosodai szolgáltatás. A kapacitásnak 80-90 %-át biztosítanánk a kollégistáknak, a szabadon álló apartmanszobák feltöltését a levelezős hallgatók kiszolgálásával tervezzük. Az emelt szintű kollégium férőhelyeit nyári időszakban kereskedelmi szálláshelyként ifjúsági csoportoknak, átutazó vendégeknek értékesítenénk.

- A régióra nézve is fejlődést jelent az, hogy Győr férőhely-kapacitása bővül a Famulus Business Hotel beindításával.

- Igen, szeretnénk meghatározó szerepet betölteni a város életében. Az üzleti szegmens igényeit figyelembe véve 59 szobát /egyágyas és kétágyas szobák, valamint lakosztályok/, három konferenciatermet /összesen 220 fős kapacitással/ alakítottunk ki. Éttermünk kuriozitásáról, jellegéről és kínálati struktúrájáról még nem szívesen beszélnék, ez legyen meglepetés a nyitásra. Kiegészítő szolgáltatásként kínáljuk a fittnesstermet, a szaunarészleget, a squashpályát, a bowlingpályát.

- Mi a szerepe a Pannon Famulus Kft.-nek a szálloda életében?

- Az épület tulajdonosa, beruházója a győri székhelyű Rába Domínium Ingatlan Kft.. A tanszállodát a PPP konstrukciónak megfelelően az egyetem bérli a beruházótól. Az egyetem a szálloda és kollégium üzemeltetésére alapította a Pannon Famulus Kft.-t.

A ház egyszerre két funkciót tölt be: oktatási intézmény és kereskedelmi szálláshely. Elsődleges feladata, hogy profitorientált egységként üzemeljen, és nyereséget termeljen. Ehhez a tevékenységhez kapcsolódik az oktatási funkció, ennek keretében biztosítunk gyakorlati helyet az egyetem hallgatóinak. A gyakorlat során a hallgatók hat munkaterületen szereznek tapasztalatokat: recepció, értékesítés, utazási iroda, étterem, konyha, housekeeping.

A tanszálloda működését állandó, csökkentett számú személyzettel tervezzük. Ezt a létszámot egészítik majd ki a gyakorlaton részt vevő hallgatók. Véleményem szerint kiemelten hangsúlyos lesz a gyakorlati képzés, mert lehetőség nyílik már az oktatási időszak alatt szakmai gyakorlatot szerezni. A végzett hallgatóknak természetesen a későbbiekben álláslehetőséget is tudunk majd korlátozott számban biztosítani.

Feladataink közül kiemelkedik az egyetem és a tanszálloda közötti együttműködés. A szálloda lehetőséget ad mind az egyetem, mind a karok bemutatkozására, intézeti, művészeti műhelyek, zenekarok állandó kapcsolódási pontjaként. Az októberben megrendezésre kerülő Apáczai Napok Tudományos Konferenciának színhelye már az új tanszálloda lesz.

Született: 1969-ben, Győrött

Végzettség:
- Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola, Budapest (1991)
- Pénzügyi és Számviteli Főiskola Budapest (1995)
- PR Felsőfokú Managerképző (1997)
- Nemzetközi Idegenforgalmi Szakképzés, Japán (1998)

Munkahelyek:
- 1993-2000 E.ON Idegenforgalmi Kft. ügyvezetője
- 1993-tól Vista régióvezető és irodavezető
- 2007 áprilisától a Pannon Famulus Kft. ügyvezetője

Nyelvek:
német, angol

Hobby:
utazás, mixerkedés, sport