Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=654&format=html&edition_id=25
Nagy sikerű népmesemondó verseny a BPK-n
Molnár Csilla
főiskolai adjunktus (NYME-BPK)
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A Nyugat- Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán évről-évre megrendezzük a Népmesemondó versenyt. Március 28-án tizenkét versenyző mérette meg színészi, mesemondói képességét a nagyszámú hallgatóság előtt.

A népköltészet tantárgy oktatójaként vállaltam a március 28-án megrendezett verseny szervezését és lebonyolítását, mivel rendkívül fontosnak tartom, hogy a hallgatók ne csak az elméletben, de a gyakorlatban is szembesüljenek azzal, hogy a népmese, - mint az epikus népköltészet legnagyobb műfajcsoportjainak egyike - az élőbeszéd művészete. Ezért a népmesékre egységesen igaz a mesemondó és a hallgatóság különleges kapcsolata. A mesélő és közönsége olyan közösséget alkot, amelyben mindenki valamilyen módon - aktívan vagy passzívan - birtokosa a hagyománynak.

Idén, nagy örömünkre, minden eddiginél többen váltak a népmesék által közvetített hagyomány részeseivé. A kar tanácsterme kicsinek bizonyult a nagy érdeklődéshez, már jóval a kezdés előtt tömött széksorok jelezték, hogy a nyilvánosság elé lépő tizenkét versenyző nagy közönséggel oszthatja meg az általuk hozott "ízes" népmeséket. A mesélők remek hangsúlyozással, hanglejtéssel, változatos hangszínnel, arcjátékkal és gesztusokkal jelenítették meg a hallgatóság előtt a történeteket. A tizenkét versenyző komoly munkát fektetett a felkészülésbe, a jelenlevők úgy érezhették, rendkívül színvonalas megmérettetésnek lehettek résztvevői.

Végül a zsűri döntése értelmében az I. helyezett: Katona Tamara, a II. helyezett és Közönségdíjas Rácz Emese, míg a III. helyezett Vigh Alíz lett. Mindhárman II. évfolyam nappali tagozatos óvodapedagógus hallgatók.

Az első két helyezést elért hallgató képviseli majd a NYME Benedek Elek Pedagógiai Kart az ősszel megrendezendő országos népmesemondó versenyen. Reméljük sikerrel.