címlap interjú krónika kultúra alapállás reflex humor sport In memoriam vers - nemvers hagyományaink korábbi számaink[PDF változat letöltése]
{edition_name}


{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c
fotó: %r (%R)

"}
Tánciskolát indítanának a latin-tánc országos bajnokai
Két, bajnokságokat nyert táncos, Kulcsár Erika és Folmeg Balázs, a tánc népszerűsítésére vállalkozik. A NYME-BPK hallgatóiként az a tervük, hogy csoporttársaikat és az egyetemistákat is megtáncoltatják majd, az általuk létrehozandó tánciskolában.

- A szép mozgás a szem muzsikája - írta Anatole France, a Nobel-díjas francia író. Ám nem csak akkoriban, az 1900-as évek elején volt népszerű a mozdulat művészete, napjainkban is nagy keletje van a televízióban a szép mozgást népszerűsítő táncos műsoroknak. Általuk pedig ismét egyre többen figyelnek fel erre a remek testmozgásra, a táncra, amit a karok és lábak költészetének is szoktak nevezni. Hétvégenként sokan nézik irigykedve a rumbázó, mambózó, tangózó sztárokat, arra gondolva, ha lenne lehetőségük rá, bizony ők is szívesen kipróbálnák. Az egyetem polgárai számára jó hír, hogy már nem kell sokat várni és személyesen is átélhetik a tánc varázsát. Kulcsár Erika III. évfolyamos óvodapedagógus hallgató és Folmeg Balázs I. évfolyamos szociálpedagógus hallgató ugyanis szeptembertől szeretne létrehozni egy egyetemi tánciskolát, ahol a jelentkezők először általános képzést kapnának a standard táncok alaplépéseiből, majd természetesen koreográfiákat is tanulnak, azzal a céllal, hogy különböző rendezvények főszereplőivé válhassanak színvonalas műsorukkal.

Az elhatározás tehát megvan, már csak gyakorlásra alkalmas teremre és táncos kedvű fiatalokra van szükség a két hallgató ötletének megvalósulásához. Hogy sikerülni fog nekik, arra garancia a kitartásuk. Sok-sok versennyel a hátuk mögött, mindketten országos eredményekkel büszkélkedhetnek. Erika 17 éve, Balázs 10 éve táncol, és sorsukban közös, hogy mindketten szüleiknek köszönhetik, hogy megismerték ezt a csodálatos világot. Anyukáik úgy gondolták, jót tesznek gyermekeikkel, ha beíratják őket egy társastánctanfolyamra, ahol megtanulják az alaplépéseket, így felnőve legalább nem érzik majd magukat annyira elveszettnek egy-egy bálban. Erika Szombathelyen kezdte az első lépéseket, Balázs pedig Székesfehérváron, ma pedig már területi, megyei és országos bajnokság nyerteseiként sorolják elért eredményeiket.

- Három évi tánctanulás után, tízévesen indultam az első versenyen, ott a standard kategóriában rögtön első helyen végeztem a párommal, latin-táncokban pedig másodikak lettünk. Innen aztán nem volt megállás, heti háromszor két órás edzésekkel indítottunk, majd ahogy egyre magasabb osztályba jutottunk, heti négy edzés következett, később a hétvégéink is a táncról szóltak. Közben egy formációs tánccsoport életébe is belekóstoltam, velük megjártam az Európa- és a Világbajnokságot - meséli Erika, akinek otthoni táncpróbái főiskolai elfoglaltságai miatt pillanatnyilag csak a hétvégékre korlátozódnak. November óta viszont már Sopronban is van, akivel gyakorolhatja a lépéseket. Itt találkozott Balázzsal, aki a tavalyi kari Gólya-bál nyitótáncának koreográfusaként debütált, majd fergeteges latin táncbemutatót tartott táncpartnerével. Azóta akkori partnere már a múlt, Erika viszont a jövő. Ő lett az új kiválasztott táncpartner. Balázs mosolyogva jegyzi meg, hogy sok táncpartnert fogyasztott el eddigi "munkássága" során:

- Azért nem jutottam előrébb sokáig, mert az új partnereimmel mindig elölről kellett kezdeni a felkészülést. A kísérletezés oka az volt, hogy a táncparketten nagy összhangra van szükség, ha ez nincs meg a két fél között, akkor lépni kell és mindkettőnknek újra kutatni a tökéletes táncpartner után.

A nehézségek ellenére Balázs országos első helyezést ért el nem csak standard- de latin tánc kategóriában is. Most pedig, hogy rátalált a tökéletes párra, határ a csillagos ég?

Bár fárasztóak a próbák és sok lemondással jár ez a hobbi, elmondásuk szerint annyi szépet, és akkora sikerélményt ad a tánc, hogy megéri az áldozatot. Ha pedig két országos bajnok összefog, bármi sikerülhet. Akár még egy nívós egyetemi tánciskola kialakítása is, benne sok jó hangulatú, szambázó egyetemistával.