Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=659&format=html&edition_id=25
GIS OPEN 2007
Balázsik Valéria
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Sikeresen zajlott a március 12. és 14. között 10. alkalommal - ezúttal "A földméréstől a geoinformatikáig" címmel - rendezett GIS Open konferencia.

Ünnepi hangulatot adott a rendezvénynek az is, hogy a Geo megalakulásának 45-dik, a Kar egyetemhez tartozásának 35-dik évfordulóját ünnepeltük . A kettős évforduló adta apropóját a második napon tartott szakestély mottójának is, mely szerint "5 év alatt 15 évet öregedtünk".

Az elmúlt évekkel összevetve nem csökkent semmit az érdeklődés, 157 regisztrált résztvevője volt a háromnapos rendezvénynek. A várakozást és rákészülést mi sem jelzi jobban, hogy első napon sokan már 9 órára megérkeztek a déli kezdés ellenére. Szinte az ország minden zugából jöttek, a szakma minden területe képviseltette magát. Az országban egyedüli ilyen jellegű szakemberképzés komoly összetartó erőt jelent, az Alma Materbe szívesen tér vissza minden volt hallgatónk.

A résztvevők érdekes előadásokat hallhattak a szakma jeles képviselőitől mindhárom napon. Elméleti újdonságokkal ismerkedhettek az előadótermekben, új műszerekkel és szoftverekkel barátkozhattak a kiállításon. Ezúttal 11 kiállító mutatta be legújabb termékeit. Külön kiemelném az egyetemhez, illetve a fehérvári karhoz személyében köthető DigiTerra és GeoCalc cégeket. Mindenki találhatott kedvére való témát, hiszen a rendezvény során összesen 53 előadás hangzott el, melyből 17-et a Geoinformatikai Kar oktatói állítottak össze. A prezentációk között találhattunk térinformatikával, ingatlan- és birtokrendezéssel, környezetvédelemmel, műszer- és programújdonságokkal foglalkozókat, de hosszasan sorolhatnánk a sikeres kutatásokat és projekteket bemutató előadásokat is.

Az első napi állófogadást kellemes baráti beszélgetés zárta. Ugyancsak a hangulatot emelte a második napi szakestély, mely alkalmat adott régi emlékek felidézésére, hiszen nagy számban vettek részt a konferencián volt hallgatóink. Ezen esemény helyszíne a kollégium volt, de jól vizsgáztak intézményünk újonnan átadott helyiségei, a több mint száz főt befogadó előadóterem és az új mérőterem. Mivel a GEO fennállásának 45. tanéve az idei, a jubileum alkalmából kiadványt jelentettünk meg. A kiadvány jelenlegi tevékenységünk és jövőbeni terveink ismertetése mellett szakmai cikkek gyűjteményét tartalmazza, melyek az elmúlt néhány év tudományos tevékenységét tükrözik. A kiadványt a konferencia valamennyi résztvevője megkapta.

Köszönjük a Geo-Zone Mérnöki Kft-nek, a Geotrade Hungary Kft-nek, a Geoview Systemnek és a HunorIS-nek, hogy támogatásukkal hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához.

Reméljük vendégeink szakmai megelégedéssel és élményekkel gazdagodva gondolnak az itt töltött három napra. Valamennyi résztvevőnket és az új érdeklődőket is szeretettel várjuk 2008. március 12. és 14. között a jövő évi GIS Open konferencián.