Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=660&format=html&edition_id=25
Földügyi és térinformatikai tudásközpont
Balázsik Valéria
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A GEO életében régóta dédelgetett álom vált valóra a 2007. január 29-én átadott új épületszárnnyal.

A megalakulás óta 45. az Egyetemhez tartozás 35. tanévét kezdte intézményünk 2006. szeptemberében.

Az elmúlt évtizedek alatt négyezer földmérőt, földrendezőt és az utóbbi évek szakindításának köszönhetően ingatlan-nyilvántartási szakembert bocsátott útjára az intézmény. Ez alatt az időszak alatt részben a helyszűke, részben a korszerűsítés igénye következtében többször is történt bővítés, átalakítás. Így kerültek az eredetileg két szintes épületre újabb szintek, a második és a harmadik, és néhány éve történt a konyha-ebédlő blokk tantermekké való átalakítása. A kollégium termeinek oktatási célú használata sem volt már képes a létszámnövekedés okozta gondokat teljes egészében megszüntetni.

A HEFOP (Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Program) pályázatán nyert 156 millió Ft-tal és a Kar önrészével valósulhatott meg a közel 200 milliós beruházás, melynek eredményeképpen mintegy 30 %-kal nőtt az intézmény oktatásra használható területe. Az új részben helyet kapott egy 120 főt befogadó előadóterem, két számítógépes laboratórium és egy geodéziai mérőterem. Emellett megtörtént a főbejárat korszerűsítése, csinosítása és 18 autónak alakítottak ki parkolóhelyet az udvaron. Mindezek megvalósítása nem egész egy évet vett igénybe, miközben az épületben - ha időnként nem is zavartalanul - folyt az oktatás. Köszönet a kollégák, a hallgatók és a kivitelezők toleranciájáért. Köszönet illeti Dr. Szepes Andrást a beruházási munkák levezényléséért.

.Az épületszárny ünnepélyes átadásán jelen voltak: Prof. Dr. Faragó Sándor az egyetem rektora, Warvasovszky Tihamér Székesfehérvár polgármestere és Balsay István Fejér megye közgyűlésének alelnöke. Köszöntőjükben mindannyian kiemelték azt az összefogást, melynek eredményeképpen ez a beruházás megvalósulhatott és amely összefogásra szükség van ahhoz, hogy Székesfehérvár vágya, az egyetemi szintű képzés elkezdődhessen.

Most, hogy a GEO teljesítette az egyetemi oktatáshoz szükséges valamennyi feltételt, az induló MSc képzés és doktori program további bővítési igényeket támasztott az intézménnyel szemben. Ahogy Prof. Dr. Márkus Béla dékán tájékoztatójában elmondta, ennek megoldásaként a Budai úti volt lovassági laktanya területén lévő épületünk felújítását kezdtük meg, mely részét képezi majd az Alba Innovációs Parknak is. Terveink szerint a helyreállított épület előadótermeiben szeptemberben indulhat az oktatás, továbbképzés. A földügy szakemberei a tetőtérben kialakításra kerülő vendégszobákban szálláslehetőséghez is jutnak. Nem kis büszkeségünkre ezzel létrejön az ország Földügyi és térinformatikai tudásközpontja.