Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=664&format=html&edition_id=25
Madárlátta
könyvajánló
Horváth Attila
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
"Ha a madár láthatta, akkor az, talán messziről való, sejtelmes, titkos, mesés meglepetés lehet!" A novellás kötetben a szerző egy más világba kalauzolja az olvasót. Vissza ősi anyaföldhöz, a természet tiszteletéhez, a nyugodt és meghitt családi pillanatokhoz.

Ahhoz, hogy megértsük a szerző gondolatát és írói indíttatását, ismernünk kell személyes múltját. Zétényi Imréné Arany Piroska nyugdíjas tanár. Derecskén született parasztcsaládban. A debreceni Tanítóképzőben és a nyíregyházi Bessenyei György Tanítóképző Főiskolán szerezte tanítói és pedagógiai végzettségét. Álmosd, Sáránd és Derecske után Debrecen, majd Győr iskoláiban dolgozott. Írásai 1963 óta jelennek meg szakfolyóiratokban. Négy évtizeden keresztül tanított kisiskolásokat. A közöttük megélt szívmelengető élmények kerültek első könyvébe Miértek Tünékeny Ideje címmel, amely dr. Vekerdy Tamás ajánlásával jelent meg. A kötetben válogatott történetek találhatók, mely a tanítói évek alatt tapasztalt élményekből tevődnek össze. Igazán hasznos olvasmány a jövő tanítóinak, valamint a családi nevelésben is segítséget adhat a színes gyermektörténeteket tartalmazó írás. A tanítói munkában tapasztalt élmények mellett fontosnak tartotta a szerző, hogy szűkebb környezetének, az alföldi kistelepülésen élőket is bemutassa. Ekkor született a Madárlátta című novellákat tartalmazó kötet.

A második kötet novellái a XIX-XX. században élt falusi embereket, nagyszülőket hozza elénk küzdelmes életükkel, kitartó szorgalmukkal. megmutatva mindennapjaikat. A kötetet Schaffer Erzsébet ajánlásával veheti kezébe az olvasó.

A szerzővel folytatott beszélgetés olyan világot idézett fel számomra, amely mára talán teljesen eltűnt. A novellák emléket állítanak az XIX. század végi magyar falusi életnek és azoknak a személyeknek, akiknek az alakját a szerző emlékeiben őrzi és körvonalaikat a szavak és mondatok révén láttatja az olvasóval.

Ajánlom minden romantikus érzületű olvasónak, aki szeretne a mindennapi hajtásból legalább a kötet olvasásának idejére nyugodt és szeretetteljes világba kerülni, megismerni a falusi mindennapokat, a karakteres szereplők gondolatait, tetteit.