Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=724&format=html&edition_id=26
GEO-s hallgatóként Erdélyben
Vilics Szilvia
végzős hallgató
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Földmérési Szakosztálya által szervezett konferencián május 10-13. között végzős hallgatóként vettem részt.

A nyolcadik alkalommal megrendezett Földmérő Találkozó helyszínéül a szervezőbizottság Marosvásárhelyt választotta. Ma, a nagyobb erdélyi városok közül Marosvásárhelyen a legnagyobb a magyar anyanyelvűek számaránya.

A szakdolgozati konzulensem - Dr. Joó István - jóvoltából kaptam meghívást a találkozóra, ahol előadást is tartottam "A jelenkori vertikális kéregmozgások összehasonlítása a Quarter időszak mozgásaival" címmel. Az általam szakdolgozatként feldolgozott téma előadása igazán nagy feladatot jelentett mind a magyar, mind a román részről jelen lévő szakmabeliek előtt. Az előadásom kapcsán törekedtem arra, hogy bebizonyítsam, iskolánkban kiváló képzést nyújtanak oktatóink.

A konferencia keretében sok érdekes és értékes előadást hallgathattam meg, melyek egyrészt egy másik ország szakmai fejlődését, előremenetelét mutatták be, másrészt pedig a hazai fejlődésről is határozott képet festettek. A konferencia elsődleges témája Románia fejlődése, az Európai Unióba való csatlakozása után megoldásra váró feladatai voltak.

A háromnapos találkozóra a szervezők gazdag programot állítottak össze. A pénteki napon városnézésre, illetve város környéki buszos kirándulásra invitálták a résztvevőket. Idegenvezetők segítségével ismerhettük meg a várost és Maros megyét. A közel 50 %-ban magyarlakta Marosvásárhely rengeteg látnivalóval büszkélkedhet. Lehetőségünk volt meglátogatni nevezetes múzeumait, illetve emlékhelyeit. Többek között a Teleki Könyvtárat, a Bolyai Múzeumot, a Bolyaiak temetkezési helyét. Felkerestünk több templomot, melyek mind építészetileg, mind látvány tekintetében kuriózumnak számítanak.

Az előadások helyszíne, a Bolyai Farkas Líceum is ódon, patinás hangulatára és gazdag múltjára tekintve különlegességnek számított.

Összességében a konferencián egyrészt szakmailag, másrészt a környék látványosságait tekintve sok új ismerettel, illetve élménnyel gazdagodtam. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki az utazásomat támogatta, illetve a szakmai felkészülésben segített.