Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=725&format=html&edition_id=26
Állásbörze a GEO-n
Dr. Szepes András
dékánhelyettes
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A Geoinformatikai Karon immár hagyományosnak számít a tavaszi állásbörze szervezése. Az idei év újdonsága, hogy a nemrég szerveződött Karrieriroda vette kézbe a feladatot, hiszen ez a végzősök karrierjének kezdete lehet.

A szervezés során két új feladattal kellett megbirkózni. Egyrészt, hogy ki kell bővíteni a munkaadók körét az ingatlan-nyilvántartók szakterületére is. Ez ma a közigazgatás nagyléptékű leépítésekor nem látszott könnyű feladatnak. Szerencsére a pályázatban szerződött partnereink segítségünkre voltak, így 4 hivatal is képviseltette magát. A másik kérdés az üzemi gyakorlatos helyek bemutatása volt, mivel ez is feladata a Karrierirodának.

Meghívásunkat a hivatalokon kívül 9 cég fogadta el. Ebből hárman főként a térinformatikai szakterületre kerestek frissen végzetteket, a többiek pedig hagyományos földmérési cégtől jöttek. Ez a szakmai feladatokat tekintve igen jó aránynak mondható.

Prof. Dr. Márkus Béla megnyitójában köszöntötte a cégek megjelent munkatársait, az érdeklődő hallgatókat - mintegy 80 fő -, és érdeklődésre buzdította a végzősöket. Ezt követően sorra bemutatkoztak az egyes cégek 2-3 perc terjedelemben, mintegy megelőzve azokat a kérdéseket, amiket az érdeklődök az első pillanatokban feltettek volna. A következő 2 órában az érdeklődők sorra látogatták a cégek asztalait, beszélgettek a megjelent munkaadókkal. Ezeken a beszélgetéseken természetesen mindig elhangzott a bérezés, a jövedelem kérdése is. Érdekes módon, a cégek elzárkóztak a konkrét választól, mondván, aki komoly érdeklődő lesz és felkeresi Őket az irodájukban, az meghallja a választ.

Csak külső szemlélőként mondhatom, szinte minden cégnél megfordult 20-25 érdeklődő, illetve minden végzős legalább 2-3 helyen tájékozódott. Hallgatóink örömmel zárták az állásbörzét, mivel elmondásuk szerint sokat segített ez a nap a jövőkép kialakításában. Azt már tudják, merre nem fognak elindulni, és érzik azt is, hova lesz érdemes elmenni részletesebb ismerkedés céljából.

A zárást követően a dékán úr fogadást adott a megjelent munkaadók számára, melynek keretében közvetlen beszélgetést kezdeményezett. Itt mondták el tapasztalataikat vendégeink, javasoltak változást a következő állásbörze szervezéséhez, illetve felvetettek néhány szakmai gyakorlati feladatot, melyet meg kellene oldanunk a végzettek még könnyebb elhelyezkedése érdekében. Ezek közül kiemelnék két javaslatot. Az első, hogy részletesebben oktassunk CAD-ismereteket, mert a tervezéshez szükséges alapokat szinte egyöntetűen ebben a formátumban kérik a megrendelők. (Megj.: a BSc-hallgatók már eleve eszerint tanulnak.) A másik javaslatuk az volt, hogy támogassuk a hallgatókat a jogosítvány megszerzésében. Aki terepen szeretne dolgozni, mozdulni sem tud gépkocsi nélkül, a cégeknek pedig drága külön gépkocsivezető alkalmazása. Ez nem újkeletű probléma számunkra, lépni fogunk ennek megoldása érdekében.