Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=727&format=html&edition_id=26
GeoCAD 2007. Konferencia Gyulafehérváron
Dr. Szepes András
dékánhelyettes
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A GEO és a Gyulafehérvári Egyetem (UAB) közötti - már hagyományosnak modható - kapcsolat révén idén is részt vettünk a GeoCAD Konferencián.

A konferencia iránti érdeklődést jelezte, hogy a korábbi 6 rendezvénnyel szemben, idén már szekcióüléseket kellett szervezni.

A megnyitó összejövetelen megjelent a helyi szakmai és egyetemi vezetés, közülük kiemelnénk Dr. Rákosi Botond kollégát, aki a Nyugat-Magyarországi Egyetemen szerezte doktori címét, és jelenleg a Román Kataszteri Hivatal alelnöke. Palamiru úr, a fogadó és rendező Topográfiai Tanszék vezetője.

A rendezvényen mintegy 150 vendég jelent meg, akik a szakma oktatási-kutatási, hatósági és vállalkozói oldalát képviselték.

A 68 előadás nagyobbik része a Geodéziai és topográfiai szekcióban hangzott el. Itt a felsőgeodéziától kezdve, a topográfián és a felmérési kérdéseken át a térinformatikát is magába foglalóan számos téma bemutatása történt meg, időnként élénk vitákat kiváltva. A GEO részéről Dr. Szepes András "Unifying Digital Topographic Base Map Files" címmel, Mizseiné Dr. Nyiri Judit pedig "Land Valuation Practice in Hungary" címmel tartottak előadást.

Különleges élményt jelentett a gyulafehérvári hagyományőrzők bemutatója a felújítás alatt lévő vár udvarán. Korabeli jelmezekben vonultak át a városon, majd a vár udvarán ünnepélyesen felvonták a város zászlaját. Ezt követően díszsortűzzel üdvözölték a városba látogatókat.

Nem maradhatott el a mindig jó hangulatú baráti vacsora sem, melyet különleges körülmények között a Küküllő vár pincéjében tartottak a rendezők. A kiváló borokon túl, a helyi népi együttes fergeteges műsora tette a vendégek számára emlékezetessé az estét.