Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=740&format=html&edition_id=26
Szent György-napi juhászverseny
Vincze Judit
PhD-hallgató
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Az Alma Mater hallgatói második helyezést értek el.

2007. április 29-én, vasárnap huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Szent György-napi Juhászversenyt Hódmezővásárhelyen. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának, az AGNUSCOOP Juhtenyésztő Egyesület és a Magyar Juhtenyésztők Szövetsége rendezvénye az elmúlt években a Dél-Alföld egyik kiemelkedő folklórfesztiváljává vált. A több tízezer érdeklődő a juhászat ősi hagyományainak megismerésével együtt, kulináris élményeket is kaphattak, hiszen a szigorúan szakmai alapokon nyugvó juhászverseny mellett a birkapörkölt-főzők is illatos és ízletes "mérkőzést vívtak" egymással.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar idén is - immár 3. alkalommal - képviseltette magát, a felsőoktatási csapatverseny kategóriában. Szakítva a korábbi évekkel az idén két csapattal vett részt a nemzetközi megmérettetésen. Az induló csapatok tagjai a következők:

I. csapat: Kocsis Zoltán (V.évf.), Káldy Jenő(V.évf.), Károlyi József (V.évf.).

II. csapat: Orbán Péter (V.évf.), Bakler Miklós (IV.évf.), Horváth Gábor (IV.évf.).

A versenyen a hallgatók elméleti és gyakorlati tudásukról is számot adtak. A megmérettetés több részből állt. Vasárnap reggel 7 órakor elméleti tudásukat vizsgálták egy teszt kitöltésével. A 30 pontból álló tesztlapokon a juh tenyésztéséről, fajtatulajdonságairól, a tartási feltételekről kellett beszámolni. Ezt követte a verseny gyakorlati része, mely három helyszínen folyt. Első mozzanata a gyomnövény felismerés, amely a legelőkön jellemző gyomok körét ölelte fel. Ezt követte a gyakorlat második része, amely egy juh megfogásából, annak megkörmöléséből, életkorának illetve testtájainak meghatározásából tevődött össze. Az utolsó versenyszám a népi hagyományok felelevenítése, ahol hallgatóink a Nyugat-Dunántúlra jellemző népviseletekben jelentek meg és sorakoztatták fel számos, a népi juhászatban használatos kelléket. Előadtak néhány jellemző juhásznótát is.

A versenyre való felkészüléshez Dr. Gulyás László nyújtotta az elméleti hátteret, míg a gyakorlati fogások elsajátításához Dr. Gergátz Elemér biztosította a feltételeket. Hallgatóink szép sikereket könyvelhettek el ezen a komoly megmérettetésen, öregbítve ezzel az intézmény jó hírét. Ezek után nem meglepő, hogy az I. számú egyetemi csapat a dobogó legfelső fokára állhatott. Csak gratulálni tudok a szép teljesítményükhöz, és egyben kívánom, hogy a következő években is hasonló eredményekkel örvendeztessenek meg mindannyiunkat, erőben, egészségben!