Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=748&format=html&edition_id=26
Szociálpedagógusokat képző intézmények nemzetközi szimpóziuma a BPK-án
Takács Judit
főiskolai tanársegéd (NYME-BPK)
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Szociális és Neveléstudományi Intézetének szervezésében "Szociálpedagógusokat képző intézmények nemzetközi szimpóziumára" került sor április 26-27-én a kar Ferenczy János utcai épületében.

A nemzetközi szimpóziumra a szervezők elsősorban a társ­intézmények oktatóit és tereptanárjait várták, de a szociálpedagógiai terepgyakorlatoknak helyet adó soproni intézmények közül is képviseltették magukat néhányan. A kétnapos programban szakmai előadások és fórum, egy közösen kialakítandó szociálpedagógiai tankönyv vitája, valamint városnézés és esti kulturális programok szerepeltek.

Összesen nyolc nagyelőadás hangzott el a szociálpedagógia MA-szak tartalmi részével kapcsolatosan, majd két szekcióban zajlott tovább a munka. A soproni kar oktatói mellett az egri, hajdúböszörményi, esztergomi, debreceni, nyíregyházi és váci társintézmények oktatói tartottak előadást, és lendítették előre a közös gondolkodást. Két külföldi meghívott előadóval is gazdagodott a paletta, Francois Gillet a belgiumi, Johann A. Pehofer az osztrák tapasztalatokról számolt be.

A szociálpedagógia elméletének és gyakorlatának vitaindító átgondolását Dr. Závoti Józsefné, a BPK főiskolai docense kezdeményezte. Olyan oktatói, kutatói tevékenységre hívta a konferencia részvevőit, melynek eredményeképpen közös szakmai team-munkában megszülethet a megfelelő, modern szakirodalom a jelen és jövő szociálpedagógusai részére. Minden résztvevő intézmény felvállalta a készülő könyv egy-egy fejezetének kidolgozását, majd megállapodtak abban, hogy ősszel egy újabb konferencia keretében összegzik tapasztalataikat.