címlap interjú krónika kultúra alapállás reflex humor sport In memoriam vers - nemvers hagyományaink korábbi számaink[PDF változat letöltése]
{edition_name}


{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c
fotó: %r (%R)

"}
Új lehetőségek az Apáczai Karon
A 2007/2008-as tanév számos újdonsággal szolgál az apáczais hallgatóknak. A teljesség igénye nélkül, talán, a két legérdekesebbet emelem ki. Ezek: a lengyel-magyar Szent Kinga Szabadegyetem és a Turizmus Intézet által meghirdetett idegen nyelvű C típusú kurzusok

A Nyugat Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara és a Pilsudski Történelmi Társaság szervezésében 2007 szeptemberében elindul a Szent Kinga Szabadegyetem, melynek székhelyéül a győri Apáczai Kar szolgál majd. Miért fantasztikus ez a lehetőség? Elsősorban azért, mert megismerteti a résztvevőket a lengyel-magyar történelem, kultúra és turizmus kapcsolódási pontjaival. Másrészt azért, mert a jelen kor feladataihoz erőt adhat a két nép történelmi gyökerekből eredő barátsága. Harmadrészt azért, mert a résztvevők kétnyelvű (lengyel-magyar) tanúsítványt kapnak kézhez, ha az évi 10 előadásból legalább haton részt vettek. Nem utolsó sorban pedig azért, mert a részvétel térítésmentes.

A Szent Kinga Szabadegyetem minden korosztály részvételére számít, és a sikeres évkezdés esetén lengyelországi helyszínek csatlakozása is megtörténhet.

A 2007/2008-as tanév konzultációs időpontjairól és az előadókról részletesebb tájékoztatás a következő számban jelenik meg. Ami biztos, hogy a konzultációk minden esetben keddenként 18:00 és 20:00 óra között lesznek, az előadásokat magyarul tartják.

További információ: Markó Erzsébet, markoe@atif.hu.

Minden bizonnyal mindenki ismeri azt a régi mondást, hogy „ahány nyelven beszélsz, annyi embert érsz”! Most itt a kiváló lehetőség, hogy az általános idegen nyelvi ismereteiket az Apáczai Kar hallgatói elmélyítsék turisztikai szakszó­kinccsel. A kar Turizmus Intézetének szervezésében 2007 szeptemberében 2 német és 1 angol nyelvű, turisztikai témájú kurzus indul. Kulturgesichte (Művészettörténet) címmel Varga Józsefné dr. dékánhelyettes asszony szervez kurzust. Husz Anikó főiskolai adjunktus a magyarországi turisztikai desztinációkkal -Touristische Destinationen in Ungarn- szeretné hallgatóit német nyelven megismertetni. Turisztikai szervezetek és szakemberek véleménye szerint Magyarország turizmusának kitörési pontját az egészségturizmus jelenti. Magyarország termál- és gyógyvíz-nagyhatalomnak számít, azonban még hosszú út áll előtte, hogy termál- és gyógyturisztikai nagyhatalommá váljon. Szervezésemben startol az angol nyelvű egészségturizmus (Health tourism) című kurzus. Az utóbbi két kurzust levelezős hallgatóink is hallgathatják. Nagy-nagy szeretettel vár minden kedves Érdeklődőt a Turizmus Intézet.