Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=762&format=html&edition_id=27
Végzett az első nappalis évfolyam
Siska Brigitta
végzett idegenforgalom és szálloda szakos hallgató
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
2003 szeptemberében indította útjára a Nyugat-Magyarországi Egyetem győri Apáczai Csere János Főiskolai Kara az idegenforgalmi és szálloda szakot. Első felelős vezetője Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke akkoriban elmondta: a különböző turizmuságazatok hangsúlyozásával a legfontosabb cél a kiváló szakemberképzés a magyar idegenforgalom számára

Minden kezdet nehéz… Nem volt ez másképp a négy évvel ezelőtt induló új szakon sem, amely akkoriban csak hiánypótló jelleggel jelent meg, ma már azonban a hagyományos tanítóképzés mellett kiemelkedő jelentőségű. A képzés töretlen sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a többszörös túljelentkezés - ez a szak a legnépszerűbb a karon -, továbbá az, hogy a 2007. szeptember 1-jén átadják a 4 csillagos, 120 férőhelyes tanszállodát (valamint egy 200 férőhelyes kollégiumot), amely a szak gyakorlati képzésének kiváló hátterét biztosítja. A nyolc féléves képzés 2 félév szakmai gyakorlatot is tartalmaz, amelynek elvégzésére a tanszállodában is lesz lehetősége a hallgatóknak.

Dr. Darabos Ferenc, a Turizmus Intézet igazgatója az egyik napilapnak tett nyilatkoztában elmondta: „A tanszálló gyakorlati jelentősége óriási. Úgy tudom, országos szinten is egyedülálló, hogy új beruházás keretében épüljön fel és kapcsolódjon egy szálloda a képzésbe.”

A szakmai tapasztalatgyűjtés természetesen az országhatáron kívül is megtörténhet; ma már rendkívül gazdag az iskola által nyújtott külföldi gyakorlati lehetőségek tárháza. A külföldön végzett gyakorlat pedig sok esetben kiváló alkalmat jelent a nyelvtanulásra is, hiszen az abszolutórium feltétele a két szakmai nyelvvizsga (idegenforgalmi-vendéglátóipari). Sajnálatos módon nagyrészt e nyelvvizsgák hiánya jelentett akadályt jó néhány hallgató számára. Ennek ellenére idén először a nappali és levelezős képzésben 75 hallgató vehette át friss diplomáját a négyéves képzés eredményeként.

Reméljük, hogy az idegenforgalmi és szállodaipari közgazdászképzés sikeres lesz, és igazi „vendéget látó” idegenforgalmi szakembereket képez. Antoine de Saint-Exupéry szavait idézve:

„Mindig mondd meg előre, mikor jössz, és én ünneplőbe öltöztetem a szívemet.”

Az igazi szolgáltatói attitűd valahol itt kezdődik.