Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=763&format=html&edition_id=27
Évente 20 milliárd szál cigarettát fogyasztunk
Takács Judit
főiskolai tanársegéd (NYME–BPK)
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Nemdohányzók Világnapja kiállítás a NYME-BPK-án

Figyelemfelhívó kiállítással emlékeztettek a dohányzás egészségkárosító hatásaira a NYME Benedek Elek Pedagógiai Kar egészségfejlesztés kurzusának résztvevői május 31-én, a Nemdohányzók Világnapján.

Május 31-ét 1988-ban dohányzásmentes nappá nyilvánította az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), mely nem véletlenül próbálja felhívni a dohányosok figyelmét a lopakodó veszélyre. A Földön jelenleg kb. 1,2 milliárd ember dohányzik, és szenvedélyük miatt évente 4 millióan vesztik életüket. Magyarországon sem jobb a helyzet, hazánk a hatodik helyet foglalja el a világon az elszívott cigaretták számát tekintve. A magyarok évente 20 milliárd szál cigarettát „fogyasztanak” el, miközben megközelítőleg 30 milliárd forintot költenek szenvedélyükre. Ennek eredményeképpen évente 36 ezren halnak meg hazánkban a dohányzás okozta különböző, főként szív- és érrendszeri betegségekben.

A Nemdohányzók Világnapjáról, a dohányzás veszélyeiről, idén saját munkáikból készített kiállítással emlékeztek meg a kar hallgatói. A NYME-BPK-án tavaly, egy nyertes pályázatot követően indulhatott el az Egészségfejlesztés tantárgy, szabadon választható tantárgyi elemként, óvodapedagógus és szociálpedagógus hallgatók számára. Ebben a hallgatók, Baloghné Bakk Adrienn főiskolai tanársegédtől képet kapnak az egészséges életmódról, a káros szenvedélyekről és hatásaikról, a különböző fertőző betegségekről és megelőzésükről, míg a média és egészség kapcsolatáról Takács Judit főiskolai tanársegéd tart előadást. A féléves tantárgy kollokviummal zárul, melyet a legügyesebb, legkreatívabb hallgatók idén megajánlott ­jeggyel válthattak ki. Jó néhányan éltek a lehetőséggel és nekiveselkedtek a kiadott feladatnak: színvonalas, figyelemfelkeltő munkákkal készültek a Nemdohányzók Világnapja alkalmából rendezett kiállításra. Az elkészült munkákat a Vizuális Tanszék munkatársai értékelték, az ő ajánlásuk nyomán kerültek ki a legattraktívabb és legötletesebb alkotások a kar földszinti aulájába. A tárlat egy hétig figyelmeztette a nézőit: a leszokás minden dohányos számára megfontolandó, de nem-et mondani még mindig sokkal könnyebb, mint egy káros szenvedélytől megszabadulni.

Nyolc érv a leszokás mellett

A leszokás után:

- 8 órával - csökken a vér szénmonoxid szintje

- 24 órával - csökken az esély a szívinfarktusra

- 48 órával - regenerálódnak az idegvégződések

- 72 órával - a tüdő légútjai kitágulnak, könnyebb lesz a levegővétel, nő a tüdő kapacitása

- 1-8 hónap múlva - a köhögés, légszomj, fáradtság fokozatosan elmúlik

- 1 év múlva - a dohányzásnak tulajdonítható szívbetegségek esélye a felére csökken

- 5-10 év múlva - az agyi érbetegségek esélye visszaesik azoknak a szintjére, mint akik soha nem dohányoztak

- 10 év múlva - csak fele annyi lesz a tüdőrák esélye, mint a dohányosoknál és ez a kockázat napról napra csökken.