Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=765&format=html&edition_id=27
„Gazdálkodás a következő ötven év felé”
Vincze Judit
PhD-hallgató
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán, Mosonmagyaróváron 2005. október 14-én rendeztük meg a Gazdálkodásban publikált PhD-hallgatók I. Tudományos Konferenciáját. Abban reménykedtünk, hogy ezzel a sikeres kezdeményezéssel hagyományt teremthetünk. A reményünk valóra vált… Ez év áprilisában újra a Karunk adott otthont a tudományos ülésnek, a „GAZDÁLKODÁS A KÖVETKEZŐ 50 ÉV FELÉ” címmel.

A GAZDÁLKODÁS Szerkesztő Bizottságának 2006. november 24-i ülésén született az az elhatározás, hogy a folyóirat első száma megjelenésének 50. évfordulóján, 2007 áprilisában tudományos ülést rendezzünk Mosonmagyaróváron. Ez a rendezvény nem csak az elmúlt ötven évnek állított emléket, hanem igyekezett felvázolni a következő időszak várható feladatait is a Lap számára. A konferencia lehetőséget biztosított az oktatók, kutatók, PhD-hallgatók és más hazai szakemberek számára, hogy a tudományos eredményeiket bemutassák. A szervezők nagy hangsúlyt kívántak fektetni arra, hogy a résztvevők eredményeiket gyakorlati szakemberekkel is megismertethessék, megvitathassák. Ezt a célt szolgálta a konferencia programja, mely két részből állt: a rendezvény első napján a kutatási eredmények bemutatására, valamint a hazai szakemberekkel történő konzultációra került sor, a második napon pedig külföldi szakmai tanulmányúton vehettek részt az érdeklődők.

A 2007. április 25-26-án megrendezett tudományos konferencia első napjának vezérfonalát olyan témakörök alkották, amelyek – várhatóan – a következő évek (esetleg évtizedek) hazai mezőgazdaságának alapvető kérdései lesznek. Így esett a választás a következő három nagy témakörre:

 az európai agrárpolitika eszményei és realitásai;

 az átalakuló piacok a globalizációban; és a

 zöldenergia a vidékfejlesztésben témakörökre.

A felsorolt témákról elhangzó három plenáris -, valamint a négy szekcióban szereplő közel harminc előadásnak teljes anyaga megjelent a GAZDÁLKODÁS 20. sz. Különkiadásában (2007. 51. évf.).

A köszöntők és a plenáris előadások után került sor a Szekcióülések megkezdésére. A három plenáris előadás adta meg az „alaphangját” a szekcióüléseknek. 36 előadás hangzott el a Magyarország és az EU agrár- és vidékfejlesztése 2007-2013 között, az Átalakuló piacok a globalizációban, a Zöldenergia a vidékfejlesztésben és az Ágazati – Vállalati - Üzemi kérdések a mezőgazdaságban című Szekciókban.

Az ülések után következett a konferencia záróülése, ahol is a szekció elnökök néhány mondatban összefoglalták az elhangzott előadások témaköreit és legfontosabb mondanivalóit. A „szakmai tapasztalatcsere” egy hangulatos bormustrával folytatódott, ahová a konferencia rendezői invitálták a vendégeket, majd ezt követően állófogadással egybekötött szakember találkozóval zárult a rendezvény első napja.

A rendezvény második napján a résztvevők egy ausztriai tanulmányúton vehettek részt, ahol az érdeklődők betekintést nyertek néhány biogazdálkodást folytató családi gazdaságba. Ezután egy több éve sikeresen működő borászatot látogattak meg, mely egy „feledhetetlen” ebéddel és borkóstolóval zárult.