Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=791&format=html&edition_id=40
Tombolán nyert zarándokút
Varga Józsefné dr.
dékánhelyettes
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Farsang utolsó szombatján az egyetemi Szent Pál Kollégiumban Henczel Szabolcs atya ötlete alapján farsangi bált szerveztek. Az első egyetemi keresztény bálon Varga Józsefné dr. dékánhelyettes asszony a tombolán a legszebb ajándékot nyerte: egy római zarándokutat.

A dékánhelyettes asszony így emlékezik vissza a nevezetes pillanatokra.

Ahogy véget ért a diplomaosztó ünnepség, máris siettünk csomagolni, hiszen másnap indultunk a várva várt római útra. Nagycenken, a Széchenyi István építtette szép templomban hangolódtunk rá lelkileg is a zarándokútra. Közel százan indultunk el, a tízéves kisgyermektől a nyugdíjas korosztályig minden generáció képviseltette magát. Ennek az útnak egyik maradandó élménye az volt, hogy naponta tapasztalhattuk, hogyan lehet egymás iránti türelemben élni, elfogadva a gyermekek és fiatalok elevenségét, és az idősebbek lassúbb életritmusát is.

Henczel Szabolcs atya nagyszerű szervező, a zarándokút résztvevőit könnyedén irányította. A Rómában töltött öt nap alatt rengeteg fontos nevezetességet megtekintettünk, bejártunk az ókori emlékektől, a korai kereszténység látnivalóitól kezdve a barokk kori Rómán át szinte mindent, ami ennyi időbe egyáltalán belesűríthető volt. Az idegenforgalmi és kulturális nevezetességek megismerése mellett csoportunknak elsődleges célja az volt, hogy a zarándokút résztvevőit lelki élményekkel gazdagítsa. Felemelő érzés volt, amikor a Szent Péter Bazilikában és a Santa Maria Maggioreban magyar nyelvű misén vehettünk részt, és elénekelhettük a magyar és a pápai himnuszt.

A legszebb pillanatokat a szerda délelőtti pápai audiencia jelentette. A Szentatya magyar nyelvű köszöntője mélyen beívódott a lelkünkbe.

Láttuk Rómát kora reggel, amikor még alig jártak az utcákon emberek, láttuk délben, amikor csak a turisták nyüzsögtek mindenütt, és láttuk késő esti kivilágításban a Colosseumot és a Szent Péter Bazilika előtti teret.

Több zarándokúton vettem már részt (gyalogosan a Szent Jakab és a Szent Márton úton vagy autóbusszal Csiksomlyón), és tapasztalataim alapján állíthatom, felejthetetlen élmény volt a római zarándokút, az oda- és visszaút viszontagságaival együtt is. Nagyon tartalmas lezárása az előző tanévnek és szép nyitánya a nyárnak. Köszönjük Szabolcs Atyának a jó szervezést, a maradandó lelki élményeket és az erőt adó példamutatást.