Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=793&format=html&edition_id=40
Junior Prima-díjat nyert építész-tervezőművész szakon végzett hallgatónk
Csiha Tünde Noémi
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A rangos zsűri 2009-ben nyolc pályázót részesít a 8750 eurós díjban. Az idei Junior Prima-díj egyik nyertese Káldos András, az Alkalmazott Művészeti Intézet 2009 tavaszán végzett hallgatója. Munkáját, amelyben a budaörsi reptér hasznosítására tett javaslatot, Csíkszentmihályi Péter DLA h.c. belsőépítész, szakfelelős tanszékvezető egyetemi tanár segítette.

A 2003-ban elindított Prima Primissima Díj mellett 2007-ben alapított Junior Prima Díj igazi újdonságot jelentett azzal, hogy megteremtette a fiatal, ígéretes tehetségek méltó elismerésének intézményét. Egy évre rá a TriGranit, Európa egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője a magyar építészet–építőművészet kategória támogatása mellett döntött.

Az idén beérkezett 25 pályázatot az építészet kiemelkedő képviselőiből álló zsűri bírálta el. A szakembereket támogató felsőoktatási intézmények és szakmai szervezetek érveit megfontolva, a zsűri értékítéletét elfogadva a TriGranit 2009-ben nyolc pályázót részesít a 8750 eurós díjban, köztük Káldos Andrást, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara Alkalmazott Művészeti Intézetének idén tavasszal végzett hallgatóját.

Káldos András építész-tervezőművész szakon végzett, a pályázaton diplomamunkájával vett részt. Munkájában, amellyel a budaörsi reptér hasznosítására tett javaslatot, Csíkszentmihályi Péter DLA h.c. belsőépítész, szakfelelős tanszékvezető egyetemi tanár segítette. A sok szempontból hányatott sorsú reptér helyzete egyre romlik, védett építészeti értékei pusztulófélben vannak. Területének egyre nagyobb része nem a reptér funkcióit szolgálja, hanem a városszéli ipari zóna részévé válik. Azonban ez a kiemelkedően fontos, jelképes terület reprezentálja a magyar repülés múltját és Budaörs városi arculatát. Káldos András olyan építészeti láncolatot tervezett, amely jelentős mértékben kibővíti a sport-, illetve magánreptér funkcióit, megfelelően hasznosítja a műemléki épületeket és karakteresen kiemeli a városszéli ipari környezetből. A folyamatosan változó funkciójú láncolat legfontosabb eleme az új központi rész, amely egyrészt reprezentatív helyszínt biztosít különböző reptéri funkcióknak, szolgáltatásoknak, másrészt összekapcsolja a műemléki épületekben elhelyezett repüléstörténeti múzeumot és az új reptérhez kapcsolódó hangárépületeket. Formai és szerkezeti megoldásaiban ez a láncolat felhasználja és felmutatja a mai repüléstudomány és technika eredményeit és a kor emberének térbeli határtalanságát jelképezi. A rangos díjhoz gratulálunk.