Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=794&format=html&edition_id=40
Egyetemünk az InnoLignum szakvásáron
By
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Közönségdíj után Sopron innovációs különdíját vehette át az Erdővagyon-gazdálkodási Intézet (EVGI) az InnoLignum Erdészeti és Faipari Szakvásáron

Az Erdővagyon-gazdálkodási Intézet 2009-ben is fontosnak tartotta, hogy az Erdőmérnöki Kar intézeteként önállóan, a kutatási, tudományos eredmények közzététele mellett ismeretterjesztő programmal jelenjen meg az InnoLignum Erdészeti és Faipari Szakvásáron, amely kitűnő alkalmat kínál a partnerekkel való kapcsolattartáshoz, a kutatás-fejlesztés-innováció és az oktatás iránt érdeklődő szakmai és laikus közönséggel történő találkozásra. A kiállítás természetéhez illően, az intézet az erdővagyon-gazdálkodás témakörében állította ki saját posztereit, terjesztette az intézeti kutatásokhoz, az oktatott szakokhoz, az erdőpedagógiai programhoz kapcsolódó kiadványait, szóróanyagait.

A látogatók megismerhették a Mészáros Károly Erdészeti Felsőoktatási Emlékalapítványt (15 000 Ft támogatás esetén az adományozók emlék korsót kaptak ajándékba).

A kutatási, tudományos eredmények közzététele mellett célként fogalmazódott meg, hogy a nem szakemberek számára közérthető módon is bemutassák az erdők sokrétű hasznát, az erdészek, a szakszerű erdőgazdálkodás pozitív hozzájárulását Magyarország erdősültségének a növekedéséhez, a fatérfogat akkumulációjához. Fel kívánták hívni a figyelmet a faalapú termékek használatának fontosságára, a faanyag szénmegkötő és a faipari termékek széntároló képességére, a megújuló energiaforrások biztosításának lehetőségeire.

Ennek érdekében olyan 73,5 cm élhosszúságú kockát készítettek és állítottak ki, amely a másodpercenkénti hazai fatérfogat növekedést (0,4 m3/sec) szemlélteti. A kockából kiágaskodó különböző fa alapú termékek ráébresztették a látogatókat arra, hogy a tartamosan megtermelt faanyagból készült termékek életünk szerves részét képezik, és használatukkal egyúttal biztosíthatjuk a szén hosszú távú megkötését, ezzel a környezetünk védelmét. A látogatók fakorongokat (4200 cm3) vihettek magukkal, hogy így kézzel foghatóvá váljon számukra a megkötött szén mennyisége, amit egy átlagos személyautó 25 km megtétele alatt CO2 formájában bocsát ki.

Nagy érdeklődés mutatkozott az intézet által is kutatott SOSKLIMA-projekt iránt. A megújuló energiaforrások felhasználását hangsúlyozó programban az egyik legnagyobb szerepet egy új energia növény szelektálása kapta. Ez a Salix Express energiafűz, amellyel lehetővé válik a gyengébb termőhelyi adottságokkal rendelkező mezőgazdasági területek hasznosítása energia ültevényként.

A stand legnagyobb attrakciója a Benedek Elek Pedagógiai Karral közösen szervezett kreatív erdei játszóház volt, amely mindhárom nap nagyon sok gyermekes családot vonzott. Itt erdei termésekből, készíthettek ékszereket, állatokat, játékokat. A gyermekeket kísérő szülők figyelmét a kézműves foglalkozás ideje alatt vetített képes prezentáció segítségével irányították rá a legfontosabb szakmai üzenetekre, remélve, hogy ezt majd nevelési helyzeteikben közvetítik gyermekeik felé is.

Az elmúlt évben a NYME-EMK Erdővagyon-gazdálkodási Intézete a vásár látogatóinak leadott szavazatai alapján közönségdíjban részesült. Idén az Intézet részére a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat innoLignum Sopron innovációs különdíját adományozta.