címlap interjú krónika kultúra alapállás reflex humor sport In memoriam vers - nemvers hagyományaink korábbi számaink[PDF változat letöltése]
{edition_name}


{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c
fotó: %r (%R)

"}
Mire jó a nagyteljesítményű ultrahang?
Sopronban tartotta első indiai-magyar nagyteljesítményű ultrahang szemináriumát a Nyugat-magyarországi Egyetem Fa- és Papíripari Technológiák Intézete és a Mumbai Egyetem Vegyészmérnöki Kara.

A másfél éves projekt záróakkordját jelentő szeminárium arra a kérdésre adott választ, milyen területeken használható a nagyteljesítményű ultrahang. A felsorolt területek között találjuk a fémkohászatot, az élelmiszeripari alkalmazást, a szennyvízkezelést, a rost- és papíripari alkalmazást. A legnagyobb vívmánynak a gyógyászati alkalmazása tekinthető, itt azonban nem a képalkotó rendszerre kell gondolni, hanem az ultrahangos sebészeti beavatkozásra, s bizonyos ráktípusok esetén választható lehetséges kezelési módra, amely során a beteg szenzor segítségével könnyedén besugározható. A projekt vezetője, Dr. Csóka Levente docens elmondta, további együttműködést terveznek az indiai féllel és a szeminárium európai uniós résztvevőivel.