Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=801&format=html&edition_id=40
Geomágneses világkongresszus Sopronban
Szarka László
a szervezőbizottság elnöke
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A konferencia a szilárd Föld mágnességével, a közép- és felsőlégkör jelenségeivel, az ionoszféra és a magnetoszféra fizikájával, valamint a Nap, a bolygók és az üstökösök fizikájával foglalkozott.

A Nemzetközi Geomágnességi és Aeronómiai Egyesület (International Association of Geomagnetism and Aeronomy, IAGA) 11. tudományos világkonferenciáját (1993: Buenos Aires, 1997: Uppsala, 2001: Hanoi, 2005: Toulouse után) 2009. augusztus 23-30. között Magyarországon, Sopronban tartotta.

A geomágnesség és aeronómia a föld- és környezettudományhoz sokrétűen illeszkedik: a mágneses tér rögzítette a régmúlt földtörténeti eseményeit, segít megérteni a Föld belsejének működését, és felfedi sokféle környezeti beavatkozás helyét. A Földet körülölelő mágneses tér védőpajzsot nyújt a napszél ellen, a mágneses tér időbeli változásai pedig kiváló lehetőséget nyújtanak a bolygóközi térben, illetve a Nap működésében bekövetkező – valószínűleg földi éghajlatváltozásban is megnyilvánuló – ingadozások megfigyeléséhez.

A végleges adatok szerint 2009. augusztus 23-30. között 52 országból 794 fizető résztvevő, valamint közel egyszáz hozzátartozó érkezett Sopronba. A konferencián − 53 szimpózium keretében − csaknem 700 szóbeli előadás hangzott el, és 480 poszterbemutatót is tartottak. A rendezvény védnökei: Pálinkás József, az MTA elnöke, Fodor Tamás Sopron polgármestere, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter; díszvendége: Tom Beer (Ausztrália) Nobel-békedíjkas kutató, a Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Unió magyar származású elnöke.

A szervezőbizottságot csaknem 50 középiskolás és 20 egyetemista segítette, közöttük a NYME négy karáról a következő nappali tagozatos és PhD-hallgatók: Badáczy Dorottya, Badáczy Luca, Bódis Virág Bereniké, Bunkóczi Ákos, Eredics Attila, Horváth Andrea, Horváth Anikó, Kósa Ildikó, Kovács Zsuzsanna, Molnár Csaba, Nagy Norina, Nebehaj Esztella, Nedelka Erzsébet, Simon Kitti, Szabó László, Szabó Melánia, Szabó Piroska, Válint Zsuzsanna.

A visszajelzések szerint a külföldi kutatók nagyszerűen érezték magukat Sopronban. (A legtöbb dicséretet éppen a diákok kapták.) A konferenciához csatlakozott a Föld Bolygó Nemzetközi Éve (2007-2009) Föld Planéta TV-je, amelynek világpremierje is itt volt Sopronban, a Széchenyi téren. A Springer könyvkiadó a konferencia alkalmából öt kötetes könyvsorozatot jelentet meg („IAGA Special Sopron Book Series” címmel).