Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=802&format=html&edition_id=40
Botanikus kertek hétvégéje
Ezerné Lóth Annamária
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Több tízezren látogatták meg a Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjét bemutató kiállítást Budapesten a Botanikus Kertek Hétvégéjén.

2009. szeptember 18-20-án a „Növényünnep” keretében a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Országos Szövetsége /MABOSZ/ és a Fővárosi Állat- és Növénykert /FÁNK/ második alkalommal rendezte meg a Botanikus Kertek Hétvégéjét. A rendezvény idén is a Fõvárosi Állat- és Növénykertben kapott helyet.

A lehetőséggel mintegy 12 kert élt (Alcsút, Szarvas, Füvészkert, Vácrátót, Tiszakürt, Pécs, Budai Arborétum, Kecskemét, Nyíregyháza, Szeged, Debrecen, Sopron, és a MABOSZ), akiknek a szervezők 3x3 m-es rendezvénysátrakat biztosítottak a kert legforgalmasabb részein. Az egyetemünk botanikus kertjét bemutató kiállítás rendkívül kedvező helyen, a főbejárat melletti első sátorban kapott helyet. A három nap alatt több tízezren látogatták meg a kertet. A madárhangokkal kísért vetítés a sátorhoz vonzotta a látogatókat. Fiatalokat és időseket egyaránt megállásra késztetett az ötletes Google Earth alkalmazásból felvett demó videó sorozat is, melyet Kapócs István természetvédelmi mérnök készített. A kertről és a növényekről készült képek vetítése mellett 5 különböző rövidfilm mutatta be az oktatott fák elhelyezkedését kertünkben. A filmek egy része a Földre, mint bolygóra közelítve, illetve a Tűztorony 3 dimenziós mását körüljárva a Károly-kilátó és a TV torony mellett elsuhanva közelített a kertre és a benne található fákra, madárhangok kíséretében. Kiadványainkból csak az igazán érdeklődőknek jutott. A botanikus kert posztereiről és kötészeti kompozícióiról sokan fotókat is készítettek. A szeptember 19-én, szombaton tartott szakmai nap keretében a színvonalas és érdekes előadások mellett botanikus kertünk munkatársai szakmai beszélgetésekben vettek részt, ahol kiváló ötletekkel és sok hasznos információval gazdagodtak.