Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=805&format=html&edition_id=40
Tizenhét ország delegációja képviselte az uniós tagállamokat Brüsszelben
Monek Judit
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Magyar hallgató lett az ’EU Negotiation Moot Tárgyalási Szimuláció’ első nemzetközi játékának győztese

Az EU Negotiation Moot Társaság 2009. október 22-23-án Brüsszelben tartotta első nemzetközi, angol nyelvű versenyét (www.negotiationmoot.eu). A budapesti Corvinus Egyetem hallgatója nyerte a parlamenti napot. A magyar résztvevők olyan egyetemek hallgatóival mérték össze szaktudásukat és tárgyalási képességeiket, mint a University College London és a francia Sciences Po, hogy kiderüljön, ki a legjobb diplomata.

Október 22-23-án rendezték meg az első nemzetközi ’EU Negotiation Moot Tárgyalási Szimuláció’ Brüsszelben. A helyszín az Európai Parlament ülésterme és az Európai Unió Tanácsának Justus Lipsius épülete volt. A 27 tagállamot és a parlamenti frakciókat számos felsőoktatási intézmény 17 különböző országból érkezett hallgatója képviselte.

A University College London, a University of Surrey, a párizsi Sciences Po és a belgiumi University of Ghent hallgatóival versenyeztek a magyar résztvevők. A parlamenti nap győztese Bálint Dániel lett, Horváth Ádám pedig a tanácsi nap első helyezett csapatának tagja – mindketten a Budapesti Corvinus Egyetemről. A magyar résztvevők a Corvinus mellett a Debreceni Egyetem, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Budapesti Kommunikációs Főiskola és az International Business School színeiben versenyeztek.

A brüsszeli játék az eddigi sikeresen megrendezett három magyar fordulóval analóg. A téma különbözik csupán: a belgiumi forgatókönyv alapján a tárgyalások az EU roaming szabályozásáról folytak. A verseny első napján az Európai Unió Tanácsa ülésezett, s a résztvevő csapatok egy-egy tagállamot képviseltek. A következő napon a játékosokat új csapatokba sorsolták. Immár az Európai Parlamentben frakciókba osztva, képviselőkként tevékenykedtek.

A tárgyalásokat szakmai zsűri kísérte figyelemmel. Az EP Látogatóközpontjából szektorvezetők, a tanács hivatalnokai, valamint politikaspecialisták pontozták az egyéni és a csoportos teljesítményt.

Módosító javaslatról szavaznak a frakciók a parlamentben

A verseny visszaadja a valós tárgyalások menetét, az informális jelleget, így juttatva a résztvevőket értékes gyakorlati tapasztalatokhoz arról, hogyan működik a valóságban egy összetett döntéshozatali rendszer.

A belgiumi eseményekkel párhuzamosan folyik a negyedik magyar játék résztvevőinek felkészülése, ami az október 17-én tartott felkészítővel kezdődött, s október 31-én folytatódik a második tréninggel. A negyedik ’EU Negotiation Moot Tárgyalási Szimuláció’ 2009. november 26-29-ig Kaposváron kerül megrendezésre.

A verseny egyedülálló hazai, nonprofit kezdeményezés. A szervezők brüsszeli EU-alkalmazottak és hazai szakemberek, akik a privát és a közszférában szerzett gyakorlati tapasztalataikat kívánják átadni társadalmi munkában egyetemi hallgatóknak szervezett szerepjáték keretében. Egyes egyetemek a versenyen való részvételt már kreditpontokkal is díjazzák.

A verseny célja, hogy az elméleti irányultságú magyar egyetemi képzésre építve olyan gyakorlati készségeket és tudást fejlesszen a diákokban, amelyek kiemelten fontosak a munkáltatók számára.

A versenyt minden alkalommal több hónapos felkészülési időszak, és két tréning előzi meg, amely során nagy hangsúlyt kapnak a gyakorlatorientált elemek, mint a hatékony prezentációs és tárgyalási technikák és a távmunka oktatása.

A ’Tárgyalási Szimulációs Társaság Közhasznú Egyesület’ a magyar játékok megrendezésére szerveződött, s hosszú távú céljai között szerepel, hogy neve alatt bonyolítsa az angol nyelvű versenyeket. A volt játékosokból álló alumni-hálózat eredményesen működik, a tagok egymást támogatják tanulmányaik és karrierjük során.