címlap interjú krónika kultúra alapállás reflex humor sport In memoriam vers - nemvers hagyományaink korábbi számaink[PDF változat letöltése]
{edition_name}


{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c
fotó: %r (%R)

"}
A Magyar Tudomány ünnepe
A Magyar Tudomány Ünnepének nyitányaként a Magyar Tudományos Akadémia és a Nyugat-magyarországi Egyetem Széchenyi István-emléknapot tartott Sopronpusztán és Nagycenken.

Széchenyi István 1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésen tette azt a felajánlását, amellyel megalapította a Magyar Tudományos Akadémia elődjét, a Magyar Tudós Társaságot. Történelmi gesztusára emlékezve novembert a magyar tudomány hónapjává avatták. A novemberi ünnepségek előestéjén, október 30-án az akadémia és az egyetem évek óta együtt emlékezik gróf Széchenyi Istvánra. A Magyar Tudományos Akadémia alapításának 184. évfordulóján az akadémia Erdészeti Bizottságának elnöke, Prof. Dr. Solymos Rezső akadémikus mondott köszöntőt, majd az akadémia, a Nyugat-magyarországi Egyetem és az Erdőmérnöki Kar vezetői a sopronpusztai emlékerdőben az alapításra emlékezve elültették a 184. jubileumi hársfát. Az emléknap koszorúzással folytatódott a nagycenki Széchenyi Mauzóleumban, ahol Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke mondott ünnepi beszédet. Az emléknapot az erdészeti kutatások helyzetéről és jövő irányairól tartott rövid kerekasztal-beszélgetés zárta, amelyen az ERTI főigazgatója és Dr. Náhlik András, az Erdőmérnöki Kar dékánja is felszólalt. A rendezvényt Dr. Solymos Rezső értékelte és zárta be.