Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=816&format=html&edition_id=40
Pályaorientációs nyári tábor
Kulbert Zsófia, Polgár Tímea, Tarjányiné Dabóczi Tünde
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
a Nemzetközi és Regionális Gazdaságtan Intézet szervezésében

Intézetünk az idei évben először nyári szakmai tábort szervezett továbbtanulás előtt álló középiskolások részére. Az egyhetes tábor célja Sopron és a Közgazdaságtudományi Kar képzéseinek megismertetése és népszerűsítése volt.

A kar nyílt napjainak tapasztalatai és a felvételi road show-k rávilágítottak arra, hogy az egyetem és a különböző szakok bemutatását nemcsak a közvetlenül felvételi előtt álló, hanem már egy évvel fiatalabb diákok körében célszerű elkezdeni. Így célcsoportként a régió középiskoláinak, gimnáziumainak tizenegyedikes osztályait kerestük fel, és körükben hirdettük meg a tábort.

Az időjárás nem fogadott kegyeibe bennünket, a kezdettől fogva szakadó eső csak néhány rövid félórára hagyott alább, folyamatosan próbára téve mindenkit. A táborozóknak leginkább az eső miatti rossz kedvüket kellett legyőzniük, nekünk, szervezőknek pedig kreativitásból és szervezőkészségből kellett folyamatosan vizsgáznunk.

A három napos tábor első napján a várost és legfontosabb látnivalóit, nevezetességeit szerettük volna megismertetni a diákokkal, illetve kötetlenül beszélgettünk az egyetemről, az itt kínálkozó tanulási lehetőségekről, az egyetemi évekről.

Az eredetileg gondosan összeállított program már az érkezés délutánján felborult, így a tervezett városnéző séta helyett a hétfői múzeumi szünnap ellenére megtekintettük a Stornó-házat, illetve felsétáltunk a Tűztoronyba - ahol jobb híján a ködös város képe fogadott bennünket, - majd ezt követően az Erdészeti Múzeum tárlatait végigjárva a selmeci diákhagyományokról meséltünk. Mindkét múzeum igazgatójának köszönjük a gyors segítséget.

Táborunk második napja elég korán kezdődött, a tábor szervezőinek legalábbis minden bizonnyal, hiszen részben költséghatékonyságból, részben a csapat összekovácsolása miatt úgy döntöttünk, hogy mindkét nap mi készítjük a reggelit a kollégiumban. „Bázisunk” a Régi Kollégium Vadászterme volt, amit a tábor teljes időtartamára birtokba vettünk.

Ezen a napon délelőtt a Közgazdaságtudományi Kar épületében előadásokat hallgathattak meg a diákok, illetve segítségünkkel bebarangolhatták a kar épületét, megismerkedhettek a termekkel, az egyetem nyár eleji légkörével.

A délutáni programot az eső miatt megint módosítanunk kellett, így a tervezett Fertő-tavi strandolás és hajókázás helyett Bükfürdőre indultunk. Onnan hazaérkezve már kész vacsora várt bennünket, melynek elkészítését az intézet demonstrátorai vállalták magukra. Estére az eső is elállt, így a csapat egy lelkesebb részével naplementét néztünk a Sörházdombi kilátóról, majd - igaz, már sötétben, de legalább ernyő nélkül - bebarangoltuk a belváros utcáit.

A tábor - résztvevői és szervezői szemmel is – legérdekesebb napja a szerdai volt. 10 órára érkeztünk az ENSZ bécsi látogatóközpontjába, ahol elsőként magyar idegenvezetéssel egybekötött előadást hallgattunk meg a szervezet létrejöttének körülményeiről, történetéről, feladatairól, s eközben végigsétálhattunk az épület néhány folyosóján, megnézhettük a konferenciatermet, és tolmácsfülkéket is. Második előadásunkat angol nyelven hallgattuk, témája a békefenntartás volt. Szó volt többek között az Egyesült Nemzetek Szervezetének békefenntartó tevékenységéről, misszióiról, a fejlődő országok békefenntartásban betöltött szerepéről, a mögöttes intézményi háttérről.

A programot követően Eisenstadtban ebédeltünk, majd az ORF burgenlandi központjába látogattunk, ahol „szerkesztő-idegenvezetőnk” nemcsak szóban mutatta be a tévé és a rádió szerkesztőségét, hanem végig is vezetett minket az épület szinte minden kis helyiségén, így munka közben láthattuk az ott dolgozókat, az üvegajtók mögött zajló vágási folyamatokba, sőt az élő adásokba is belepillanthattunk. A vezetés végén pedig mindannyian kipróbálhattuk, hogy milyen egy hírműsor kamerái előtt állni, és abba súgógépről híreket olvasni. A nem mindennapi lehetősséggel szinte mindannyian éltünk is.

Azt gondoljuk, hogy az egész napos színes, és egyénileg nem megtekinthető helyszíneket felvonultató program mindenkit kárpótolt, pedig a továbbra is szakadó eső miatt szinte mindig futva közelítettük meg az adott helyszínt.

A kirándulásról visszatérve közösen értékeltük a hetet, és búcsúztunk el egymástól. Körben ülve arra kértünk mindenkit, hogy említsen egy-egy dolgot, ami az elmúlt napok során tetszett, illetve nem tetszett. Ez volt talán a legjobb visszajelzés számunkra, hiszen a diákok arra is felhívták a figyelmünket, hogy mi az, amit másképp csináljunk, amin változtassunk a jövőben.

A visszajelzések és a beszélgetések alapján úgy érezzük, hogy értékes, szakmailag is tartalmas három napot tudhattunk a hátunk mögött, ami nekünk, szervezőknek, kísérőknek is élményekben gazdag és hasznos elfoglaltságot jelentett. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Sopronban töltött három napot követően számos e-mailes visszajelzést is kaptunk, résztvevőktől, s szülőktől egyaránt, s amelyekből zárásként egy részletet emelnénk ki:

„A tábor ideje alatt nagyon jól éreztem magam és rendkívül sok élménnyel gazdagodtam. Remélem, még jövőre is megszervezitek ezt a tábort és újra találkozhatunk.” (egy résztvevő diák)