címlap interjú krónika kultúra alapállás reflex humor sport In memoriam vers - nemvers hagyományaink korábbi számaink[PDF változat letöltése]
{edition_name}


{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c
fotó: %r (%R)

"}
Szociális szakemberek találkozója Sopronban
- a szociálpedagógia múltja, jelene és jövője a Benedek Elek Pedagógiai Karon

November. 12-14. között került megrendezésre Sopronban, az Idősek Európai Háza Alapítvány, a Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ és a NYME Benedek Elek Pedagógiai Kar szervezésében a XV. Soproni Szociális Konferencia, „A segítő szakmák együttműködésének színterei” címmel.

A plenáris ülések mellett a munka három szekcióban folyt:

1./ „20 éves az ENSZ Gyermeki Jogok Egyezménye”, hatása a magyar gyermekvédelemre

2./ „1999, az Idősek Nemzetközi Éve” volt, mi történt azóta az idősügyben? A jelen: Nemzeti Idősügyi Stratégia

A 3./ szekciónak a NYME Benedek Elek Pedagógiai Kar adott otthont. A konferencia szervezését, a szekciómunkát a Szociális- és Neveléstudományi Intézet nevében Dr. Molnár Katalin egyetemi docens vezette.

A szekció előadások, a „20 éves a „soproni norma” címmel összefoglalást adtak a 20 éves múltra visszatekintő szociális képzésekről, a szociálpedagógia helyét és szerepét méltatva a szociális képzések sorában. E napon a Kar szociálpedagógia szakos hallgatóinak tanítás nélküli munkanapja volt, így a hallgatóság is aktívan részt vehetett/vett a szakmai munkában. Kérdeztek, és tapasztalataikkal segítették a szekció munkáját. A szociális- és szociálpedagógiai képző intézmények közül többen képviseltették magukat a soproni konferencián, előadásaikkal bemutatták képzéseik sajátosságait, a képző intézmények közötti különbségeket. A szekciót szakmai megbeszélés is követte, ahol előkerültek a jövő törekvései: a szociálpedagógia szak megújítása, valamint a mesterképzési lehetőség is.

Dr. Molnár Katalin

egyetemi docens

NYME-BPK