címlap interjú krónika kultúra alapállás reflex humor sport In memoriam vers - nemvers hagyományaink korábbi számaink



[PDF változat letöltése]
{edition_name}


{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c
fotó: %r (%R)

"}
Egy ígéretes együttműködés első lépései

November közepén a Piarista Általános Iskolában és Gimnáziumban akadt valami dolgom. A bejárati kapuban három, szépen öltözött, igen udvarias diáklány fogadott, akik mindenkinek kis „szórólapokat” osztogattak. Már a munkahelyemen kerítettem sort a lapok elolvasására, amiből megtudtam, hogy az iskola beiskolázási tájékoztatóját kaptam kézhez.

A szépen kivitelezett, informatív anyagban – többek között – ez olvasható: „A sikeres érettségi vizsga letétele után tanulóink két éves OKJ-képzésben folytathatják tanulmányaikat iskolánk keretein belül a szakmai alapozásnak megfelelően:

- Mezőgazdasági technikus

(a gyakorlati képzés az egyetem gyakorlati helyein)

- Lovastúra-vezető

(a gyakorlati képzés részidőben angol, vagy német nyelvterületen)”

Mindkét intézmény számára azért kecsegtető ez a most induló – az eddigieknél jóval szorosabb – együttműködés, mert ahogy azt a beiskolázási tájékoztatóban írják: „Mindkét képzés a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karával történő együttműködésen alapul. Az egyetem gyakorlati helyet, laboratóriumot, oktatókat is biztosít a szakképzéshez, amely az agrártudományi egyetemen való továbbtanulásra is felkészít.”

Amikor örömmel üdvözöljük a Piarista Iskola jövőbemutató kezdeményezését, egyben azt is konstatáljuk, hogy két „ősi” intézmény egymásra találásának lehetünk a tanúi, hiszen a Piaristáknál indult 1739-ben Moson vármegye első középiskolai-, nálunk pedig 1818-ban Európa (ha nem éppen a világ) első felsőfokú agrárszakember-képzése.

Szerencsés ez a „találkozás” abból a szempontból is, mivel az állattenyésztő alapfokú (BSc) és a mesterfokú (MSc) agrármérnök-képzési szakunkon van lovas-szakirány, így a gimnáziumban végzettek mindkét továbbtanulási lehetőséget kihasználhatják.

Dr. Tenk Antal

professor

emeritus