Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=841&format=html&edition_id=41
MÉK-es hallgatók a dronteni főiskolán
Zengő Ferenc
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A 2009 tavaszán Mosonmagyaróváron tett sikeres írásbeli és szóbeli vizsgánknak köszönhetően felvételt nyertünk a dronteni (CAH Dronten) főiskola vidékfejlesztési szakára a 2009/2010-es tanévre.

A dronteni képzés kiváló lehetőséget kínál az angol nyelv tökéletesítésére, más kultúrák megismerésére, a tudásunk, képzettségünk fejlesztésére egy nagyon szép környezetben.

A tanórákon sok prezentációt tartunk, rengeteg csapatmunkára sarkallnak minket, az előadások interaktívak, elaludni nem is lehetne.

Az órarendünk folyamatosan változik, de ez szerencsére interneten könnyen nyomon követhető. A beadandó feladatokat számítógépes rendszer segítségével osztjuk meg a tanárainkkal, sőt folyamatos kapcsolatban vagyunk oktatóinkkal e-mailben is. Minden diákhoz tartozik egy úgynevezett „coach”, aki figyelemmel követi tanulmányainkat, és természetesen a felügyelet mellett segít is nekünk.

Szállást a külföldi hallgatóknak fenntartott kollégiumban kaptunk, ahová körülbelül 120 diák érkezett a világ különböző tájairól.

A napokban rendeztük meg az International Market-et, ahol mindenki bemutathatta a hazájára jellemző ételeket, italokat, nevezetességeket, szokásokat. A magyar csapat (26 fő) a paprikás krumpli, dödölle, és pálinka összeállítás mellett voksolt. Talán mondanom sem kell, hogy a mi standunk volt a legsikeresebb.

Dronten egy fiatal (50 éves) város csupa modern épülettel, körülbelül 30 ezer fős lakossággal 5 méterrel a tenger szintje alatt. Rengeteg lehetőség kínálkozik a sportolásra, és örömmel látom, hogy minden korosztály ki is használja ezt. Az itteni emberek életében sokkal nagyobb jelentőséget kap a sport, mint Magyarországon.

Hétvégente egy-egy napot a környék felfedezésére szántunk. Látogatást tettünk már Amszterdamban, Rotterdamban, Utrechtben és sok környező településen is.

A diákmunka (almaszedés, virágpakolás) lehetőségét kihasználva könnyebb fedezni a tandíjat, kollégiumot és minden egyéb költséget.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Dr. Domiczi Endrének, a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Dékáni Hivatal vezetőjének, aki tájékoztatott minket a képzésről és az Erasmus ösztöndíjról, valamint sok hasznos tanáccsal látott el minket. Szerencsések vagyunk, hogy egyetemünk kapcsolatai révén támogatja a külföldi tanulmányokat, gyakorlatokat.

Zengő Ferenc

Élelmiszer minőség-biztosító agrármérnök szakos hallgató