Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=868&format=html&edition_id=42
Verseskötettel mutatkoztak be a sajtótechnikus hallgatók
By S. Takács Judit PR-munkatárs
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Még csak fél évvel ezelőtt indult el a Benedek Elek Pedagógiai Karon a Sajtótechnikus felsőfokú szakképzés, az itt tanuló hallgatók máris látványos eredménnyel szolgáltak. 2009 decemberében jelent meg a Rebbenések című, saját szerkesztésű verseskötetük, melyet ünnepélyes könyvbemutatón ismertettek.

Újságírást, hírszerkesztést, könyvkötészetet, nyomdaipari ismereteket, arculat és designtervezést, valamint webdesignt is tanulnak azok a hallgatók, akik szeptemberben kezdték meg tanulmányaikat a Benedek Elek Pedagógiai Kar – a NYME Bölcsészettudományi Karával együtt indított - legújabb felsőfokú szakképzésén, a Sajtótechnikus szakon. A kétéves képzés sok érdekességgel szolgál azok számára, akiket érdekel a nyomtatott és elektronikus sajtó világa, akik kreatívak és szeretnek alkotni. A hallgatók az elméleti tárgyak mellett, használható gyakorlati tudást is szereznek a média területén, ugyanis a kötelező gyakorlati órákat jó hangulatú szakmai kirándulásokkal is kiegészítik az oktatók. Így a jövő sajtótechnikusai jártak már a Kisalföld nyomdájában és szerkesztőségében, megszemlélhették a szombathelyi és soproni televíziók stúdióiban zajló munkát, kipróbálhatták, milyen érzés a Híradó díszletei között olvasni súgógépről a híreket, valamint a rádiózás rejtelmeibe is bepillanthattak.

Az eltelt félév legnagyobb élménye azonban a hallgatók számára mégis csak az volt, hogy 2009. december 8-án ünnepélyes külsőségek között mutathatták be saját verseiket tartalmazó, saját szerkesztésű verseskötetüket. Az ötlet, a képzésen nyomdai ismereteket oktató Juhász Attilától eredt, aki miután megtudta, hogy tanítványai közül hárman is – Károlyi Szabina, Fücsök Andrea Keea és ifj. Gruber Miklós - írnak verseket, felajánlotta, hogy a hallgatók nyomdai gyakorlatának helyszínéül szolgáló Scarbantia Nyomda segítségével, kiadja írásaikat. A kötet különlegessége, hogy nem csupán verseiket, de munkájukat is adták hozzá a versíró hallgatók, valamint öt csoporttársuk. A kötetnek a nyomdai előkészítő munkálatoktól gondját viselték, nyomdai gyakorlataik során saját maguk alakították, formálták, hogy elnyerhesse végleges alakját.

A sajtótechnikus hallgatók könyvüknek a Rebbenések címet adták. Hogy miért is? Erre a kérdésre Fücsök Andrea Keea, az egyik versíró hallgató ad választ a kötet elején: „Rebbenni csak az tud, ki szívében elhiszi, bárhová eljuthat.”

A képzésre járó hallgatóknak nagy terveik vannak, és hiszik, eljutnak oda, ahová szeretnének. Ebben oktatóiktól remélhetnek segítséget, illetve melléjük állt Sarkady Sándor költő, a Benedek-kar egykori tanára is, aki vállalta, hogy éles szemmel, ám meleg szívvel bírálja az ifjú költők sorait a könyvbemutatón. Ez így is történt. A Benedek-kar tetőtéri társalgójában megrendezett könyvbemutatón a hallgatók verseit Sarkady Sándor költő ajánlotta az est vendégeinek. Ezt követően S. Takács Judit, a sajtótechnikus képzés szakfelelőse mutatta be az ifjú versírókat, akik két-két költeményük előadásával lepték meg közönségüket. A versek zenei aláfestéséhez Fazakas Zoltán szociálpedagógus hallgató és Lázár Olivér erdőmérnök hallgató gitárjátéka járult hozzá. Végül Pákozdi Hajnalka óvodapedagógus hallgató előadásában hangzott el a Csendes éj című dal. Ezzel kívántak a sajtótechnikus hallgatók mindenkinek kellemes ünnepvárást, narancs és fahéj illatú adventet és sikeres, vidám újesztendőt.