Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=871&format=html&edition_id=42
Bécsi kirándulással zárták a félévi kurzust a Benedekes hallgatók
By Jávorszky Edit főiskolai docens
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Szép karácsonyi ajándékot kaptak oktatójuktól a „Fejlődés kríziseinek szépirodalmi és filmművészeti megjelenítése” című szabadon választható kurzusok hallgatói. Jávorszky Edit, a Benedek Elek Pedagógiai Kar főiskolai docense városnéző, múzeumlátogató programot szervezett számukra Bécsben.

A “Fejlődés kríziseinek szépirodalmi és filmművészeti megjelenítése” című szabadon választható kurzus volt és jelenlegi hallgatói közül húszan vettek részt a 2009. november 27-i bécsi kiránduláson Jávorszky Edit tanárnő vezetésével. A tanulmányi séta alkalmával a hallgatók megcsodálták a belváros főbb nevezetességeit: az Operaházat, a Sacher és Demel cukrászdákat és a Stefansdomot. Végigjárták a császári rezidencia, a Hofburg főbb látványosságait: a Sissi-múzeumot, a Spanyol Lovasiskolát. Végigsétáltak a Kertner strasszén és a Grabenen. Megtekintették Széchenyi István szülőházát, a Természettudományi és a Szépművészeti Múzeumot, valamint a Múzeumi Negyedet.

„A neves múzeumok és bécsi látványosságok megtekintése után ittunk egy finom bécsi kávét, majd a Városháza előtti karácsonyi vásár forgatagába “vetettük be” magunkat, ahol többen forralt borral, punccsal ellensúlyozták a hideg időjárás kellemetlen hatásait. A kirándulás alkalmat adott arra is, hogy megcsodáljuk a város pompázatos adventi díszítését. Többen múzeumban voltak, - pl. az Albertinában az impresszionizmus legnagyobb alkotóinak gyűjteményes kiállítása volt látható - míg mások csak nézelődtek. Voltak, akik emléktárgyakat, karácsonyi ajándékot vásároltak. Hazafelé a vonaton arról beszélgettünk, hogy milyen közel is van Bécs, ez a káprázatos világváros Sopronhoz, és mégis milyen kevéssé használjuk ki a lehetőségeket. Igaz, az anyagiak gyakran korlátozzák vágyainkat, de ezt a kirándulást olcsón is meg lehetett úszni, mégis gazdagabban, élményekkel feltöltődve érkeztünk meg a soproni állomásra. Szép napot töltöttünk együtt.”