Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=872&format=html&edition_id=42
Erdőkről kicsiknek
By Schiberna Endre
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A legtöbben szeretjük a fákat. Szeretjük a parkban azt a nagyot, az erdőben azt a rengeteget, vagy szeretnénk, ha az ablak elé egy ág benyúlna, amire rászállhatnak a madarak. Boldogok vagyunk, ha izzó parázs felett sütjük a szalonnát, örömmel nézzük a tölgy konyhabútort, és a gyermekünk kezébe is fajátékot szeretnénk adni.

A romantikus érzéseink és képzeteink azonban elfeledtetik velünk, hogy mindezeket egy iparág juttatja el hozzánk, és tudatos tevékenységek eredményei. Sokan nem értik, ezért nem is szeret(het)ik az erdőkkel való gazdálkodást, pedig minden erdész azon dolgozik, hogy a fák és az erdők hasznait élvezhessük, és tartósan megmaradjanak nekünk.

Ezen az ismeretlenségen kíván változtatni az Erdővagyon gazdálkodási Intézet azzal, hogy tájékoztató programot indít az óvodás, az általános- és a középiskolás korosztályok számára. Több mint tízezer gyermekhez szeretnénk szólni Győr-Moson-Sopron és Békés megye nagyvárosaiban, és a KEOP „A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok” című pályázati program támogatásával az üzeneteinket eljuttatni.

Többféle program keretében adunk tájékoztatást annak érdekében, hogy érthetők legyenek a hétköznapjainkban megjelenő erdők és fák mögött zajló folyamatok. Bemutatjuk, hogy a fák kivágása nem jelenti az erdők halálát, hogy a fatermékek környezetbarátok, amelyek használata sokkal kíméletesebb hatással bír a környezetre, mint más megoldások. Népszerűsítjük az erdei kirándulási lehetőségeket, felhívjuk a figyelmet a tudatos gazdálkodás szerepére, és ösztönözzük a környezetbarát viselkedést, mint például a szemetelés és a rongálások elkerülése.

A gyerekek számára egynapos rendezvényeket és szakköri foglalkozásokat rendezünk, amelyekhez kidolgozzuk a pedagógiai programokat. Elkészítjük a kiegészítő kellékeket, plakátokkal, kiadványokkal, oktatófilmmel és honlappal támogatjuk az üzenetek befogadását. A gyerekek játékos ismerkedése a témakörrel, versennyel zárul, amely természeti környezetben, nemzeti parkok szervezésében zajlik majd.

A program része az is, hogy pedagógusok számára tartunk továbbképzéseket. Egyrészt azért, hogy a rendezvények tartalmát megismerjék, másrészt pedig azért, hogy később az oktatási tevékenységükben hitelesen foglalkozhassanak az erdők és általában a természeti erőforrások hasznosításával és védelmével. Az Erdővagyon gazdálkodási Intézet régóta foglalkozik az erdőgazdálkodási ismertek terjesztésével pedagógusok körében, és sok tapasztalatot gyűjtött ezen a téren. Ebben a tevékenységben alapozódott meg, és bővült ki a kapcsolat a Benedek Elek Pedagógiai Kar oktatóival is.

Külön aktualitást ad a témának, hogy a program vezetője, és az Erdővagyon gazdálkodási Intézet megbízott igazgatója Prof. Dr. Lett Béla egyetemi tanár az Erdőmérnöki Kar felterjesztésére 2010-ben Pro Silva-kitüntetésben részesül. Sok szeretettel gratulálunk Prof. Dr. Lett Bélának az elismeréshez.