Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=873&format=html&edition_id=42
Világújdonság a GEO-n
By Balázsik Valéria
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Dr. Szepes Andrást kérdeztük a háromdimenziós lézerszkennerről, az új 25  milliós értékű műszert pályázati úton nyerte a kar.

Egy közlekedési baleset után nem lehet órákon át lezárva tartani az utat a történtek elemzéséig. Egy templom kupoláját nem lehet megközelíteni állványozás nélkül, de az rontja a látványt. Egy híd terhelés hatására rövid időre megváltoztatja alakját, melyet bonyolult regisztrálni. Ezekben is segíthet az  egyedülálló 3D-lézerszkenner. 

A szkennert   - gondolom  - az olvasók jelentős része ma már hétköznapi eszközként ismeri és használja irodai munkája során. Az irodai szkennerek segítségével papíron lévő anyagokat, tervrajzokat,  fényképeket lehet beolvastatni a számítógépünkbe, és ott képként kezelve dolgozhatunk velük. Nagyjából hasonló funkciót tölt be a 3D (háromdimenziós) lézerszkenner is, csak itt a műszer nem síkban dolgozik, hanem  a környezetében lévő alakzatok, alkotások letapogatását végzi. Az objektumot alkotó minden egyes pontról visszaverődő lézerjel segítségével meghatározza azok térbeli helyzetét, és szinte azonnal háromdimenziós modellt jelenít meg a számítógép képernyőjén - magyarázza Szepes András, a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának dékánhelyettese annak a világviszonylatban is újnak számító műszernek a működését, melynek beszerzésére  a GEO nemrégiben pénzt nyert a kutatásfejlesztés intézményi bázisának megerősítését szolgáló beruházások támogatására kiírt pályázaton. A 25 millió forint értékű Leica gyártmányú lézerszkennert az ősszel mutatták be a világ szakmai közönségének Németországban, így Magyarországon nem sokan láttak még ehhez foghatót. A Geoinformatikai Karon január első napjaiban az eszköz   kezelésének elsajátítására nyílt lehetősége  a GEO munkatársainak, majd a jövőben további bemutatók szervezését is tervezik az intézményben, ahol a megye mérnökeinek és minden érdeklődőnek lehetőséget biztosítanak a forradalmian új háromdimenziós szkenner megismerésére.

A nagy értékű készülék  különösen alkalmas  olyan feladatok megoldására, ahol nehezen megközelíthető helyszínt kell leképezni, ábrázolni, mint például a templomok kupolái, nagyobb épületek hidak, vagy más mérnöki létesítmények. Hasznos lehet  olyan esetekben is, amikor sokat számít a gyors adatgyűjtés (például baleseti helyszínek, gyárak belső terei esetében), hiszen ilyenkor elég néhány perc az adatok rögzítésére, majd a munkahelyi, otthoni számítógépen lehet elemezni a háromdimenziós információkat  - magyarázta az újdonság alkalmazási lehetőségeit Szepes András.