Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=876&format=html&edition_id=42
BioMotion Tour – „Bioüzemanyaggal Európán át”
By Takács Krisztina Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Szaktanácsadó és Továbbképző Intézet
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Európai „road show” a bioüzemanyagok népszerűsítésére

Látványos befejező szakaszához ért a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete szervezésében megvalósuló BioMotion - teljes címe: Bio Fuels in Motion – projekt.

A hat európai ország együttműködésével megvalósuló kezdeményezés célja, hogy információs anyagok, bemutatók és regionális kezdeményezések felkarolása által növelje a megújuló üzemanyagok ismertségét, elfogadottságát és felhasználását az európai lakosság körében, illetve a gyakorlatban is bemutassa, hogy ezen energiahordozók valós alternatívát jelentenek a hagyományos üzemanyagokkal szemben, versenyképes, bárki által elérhető áron. A projektet az EU Intelligent Energy alapja támogatja.

A bioüzemanyag felhasználás különböző szintjein álló tagorszá-gokban (Magyarország, Németország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország és Románia) egész Európát átszelő bemutató körút, a „BioMotion Tour” során ismerhették meg a potenciális felhasználók a bioüzemanyagok előnyeit.

2009. október 13-án Párizsból indult el a 10-15 bioüzemanyag (E85/bioetanol, biodízel, PPO/tiszta növényi olaj, biogáz) meghajtású járműből álló „road show”, amely Brüsszel, Hága, Köln és Nürnberg érintése után október 27-én az esti órákban érkezett Magyarországra. A párizsi megnyitón mind a hat, projektben résztvevő országból érkezett partner részt vett járműveivel, melyek között nem csupán személygépkocsik, hanem tehergépjármű, ill. egy traktor is szerepelt. A konvoj megállt a város fő nevezetességeinél (Eiffel-torony, Diadalív, Notre Dame) felkeltve az arra járó helybéliek és turisták figyelmét. Hasonló céllal érkezett a túra Magyarországra is. A magyarországi projektgazda székhelyén, Mosonmagyaróváron kívül útba ejtették a hazai bioüzemanyag előállító üzemeket, kutatóhelyeket és természetesen a minél nagyobb nyilvánosság érdekében Budapestet.

A mosonmagyaróvári program keretében október 28-án az egyetem parkolójában tekinthették meg a helyi lakosok a túrán résztvevő járműveket, illetve olyan magyar forgalmazók bioüzemanyaggal működő autóit, melyek csak a magyarországi szakaszon csatlakoztak a konvojhoz. A bemutatón lehetőség nyílt az alternatív üzemanyagokkal működő autók tulajdonosaival, sofőrjeivel, valamint bioüzemanyag szakértőkkel való konzultációra. Bár a szoros időbeosztás miatt viszonylag rövidre sikeredett a mosonmagyaróvári bemutató, a szép számban megjelent érdeklődő és a rendezvény utólagos visszhangja alapján elmondható, hogy megfelelő alternatívák bemutatása esetén, Magyarországon is komoly érdeklődés mutatkozik a környezetkímélő üzemanyagok használata iránt.

A bemutató ideje alatt workshop keretében a nemzetközi szakmai közönség ismerkedhetett a NYME-MÉK–en folyó bioüzemanyag kutatásfejlesztési tevékenységgel és a promóciós túra első szakaszának tapasztalataival.

A mosonmagyaróvári program után a túra a Hungrana Kft. szabadegyházi üzemét kereste fel, ahol hazánk legmodernebb technológiával működő bioetanol üzemét láthatták a road show résztvevői.

A túra magyar szakaszának harmadik napján (október 29.) Budapestet vették célba, ahol az FVM-mel közösen a párizsihoz hasonló kampányra került sor a Vajdahunyad várban és környékén. A rendezvény sajtótájékoztatóval és fotózással vette kezdetét, majd Dr. Cser János projektvezető a kar nevében üdvözölte a résztvevőket és ismertette a projektet. A további felszólalók különböző szakterületek (kutatásfejlesztés, bioüzemanyag előállítók, bioüzemanyag előállító berendezéseket telepítő kivitelezők, stb.) képviselői voltak, akik előadásukban az egyes bioüzemanyag-féleségek felhasználásának előnyeit (környezetvédelmi aspektusok, munkahelyteremtő szerep, mezőgazdaság energia függőségének csökkentése, gazdaságossági kérdések, stb.) és magyarországi alkalmazásuk lehetőségeit, korlátait mutatták be.

A magyar szakasz programjában szerepelt még az FVM gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézetében az Ecotechn-konferencián történő bemutatkozás, valamint a kunhegyesi biodízel és biogáz üzem felkeresése, majd október 30-án Biharkeresztesnél lépett át a konvoj a következő projekt tagországba, Romániába.

A teljes európai kampánykörút 2009. november 12-én, a hannoveri agrár-műszaki kiállításon zárult a projekt eredményeinek bemutatásával.

A túra „élőben” követhető a http://biomotiontour.eu/ weboldalon,

információ magyar nyelven: http://biomotion.mtk.nyme.hu a kar honlapján található.