Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=892&format=html&edition_id=43
Pénzügyesek a bankvilág központjában
By Szóka Károly egyetemi adjunktus NYME-KTK, Pénzügyi és Számviteli Intéze
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
2010. március közepén a Közgazdaságtudományi Kar pénzügyes, illetve a téma iránt érdeklődő hallgatóival, az európai pénzügyi világ egyik legfontosabb üzleti- és bankközpontjában, Frankfurtban jártunk.

A négy nap során több szakmai programon is részt vettünk. A Frankfurti Tőzsdén a tőzsde történetéről és a kereskedési rendszerekről tartottak nekünk előadást, valamint a látogatóközpontban betekintést nyerhettünk a brókerek mindennapi munkájába. Érdekesség, hogy a központ padlója kijelzi azon termékeket, amivel éppen abban a pillanatban kereskednek, négyzetekre osztva a termet, zölddel felvillan azon termék neve, amit éppen akkor megvásárolt valaki és pirossal, amit eladtak, így elég „mozgalmas” a padló is.

Második napon meglátogattuk az Európai Központi Bankot, amely az EU-tagállamok központi bankjainak központja, mely felel az euró kibocsátásáért is. Érdekes és az aktualitásokról is szóló előadást hallottunk a bank feladatairól, a jelenlegi pénzügyi kihívásokról.

A harmadik napon a városnézésé volt a főszerep, hiszen Frankfurt gazdag múzeumokban, templomokban. A városkép egyik érdekessége, hogy jól megférnek egymás mellett a felhőkarcolók (a Main Tower tetejére fel is mentünk), és a középkori, felújított épületek, házak, templomok. Természetesen a kulináris élvezetek sem maradhattak ki, megkóstoltuk a jellegzetes német, illetve frankfurti ételeket, italokat, például a halas lencselevest, a tradicionális virslit, a csülköt, különféle söröket és az almabort.

Nagyon tartalmas és szép időt töltöttünk el a Majna partján fekvő városban. Köszönjük a szervezőknek a segítséget, sok élménnyel gazdagodtunk, mindenkinek csak ajánlani tudjuk ezt a szép várost.

t