Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=898&format=html&edition_id=43
Ligeti István – Ligeti Zsombor: Ország regatta
By Tóth Éva
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}

„Az indulást nincs időnk késleltetni!” Olvasható a könyv utolsó mondataként, és ez elárulja a szerzők célját, a pontos és korrekt magyarázatok, elemzések mögött az aggódás vezette a „tollukat”: nincs időnk késlekedni, mert véglegesen lemaradhatunk. Az Ország regatta című könyv a nemzetgazdaságok növekedési, fejlődési és felzárkózási lehetőségeiről szól, az eddig szokásos szemléletmódtól eltérően.

A címben használt hasonlat a helyzet kényszerűségére, megkerülhetetlenségére utal. Hajózni kell. Az, hogy az országok Föld körüli regattájában ki milyen helyezést ér el, országok, generációk sorsát határozza meg.

A jó helyezés elérése érdekében újra kell gondolni a növekedéselmélet keretében megfogalmazott konvergencia és felzárkózási elképzeléseket - javasolják a szerzők. Fontos kérdés, hogy világosan lássuk, hogy hová is akarunk felzárkózni, vagy milyen távol vagyunk a célunktól, milyen következmények várhatók, és mibe kerül ez az egész, vagy mibe kerül, ha teljesen lemaradunk. Gondoljunk bele: biztos az, hogy tisztán gazdasági problémával állunk szemben, vagy fontos szerepe lehet az intézményeknek, a kultúrának és sok más társadalmi jelenségnek!

A könyv a szerzők több éves elméleti és empirikus kutatásának eredményét foglalja össze. Ennek alapján indokoltnak látják, hogy kétségeiket fejezzék ki a közismert növekedési, fejlődési, felzárkózási elméletekkel és hitekkel kapcsolatban, és megtegyék javaslatukat az eddigi eredmények másként értelmezésére.

A szerzők szerint az országok közötti versenyben kedvezőbb pozíciók elérése és megszilárdítása hosszabb időt igényel, mint szeretnénk, ezért nincs helye tétovaságnak, minden időveszteség pozícióvesztést jelent.

A könyvet Dr. Meyer Dietmar, egyetemi tanár lektorálta. Előszavában javasolja a könyvet mindenkinek, nemcsak szakembereknek és nemcsak egyetemi hallgatóknak. Mindenkinek értenie kell, hogy a késedelem növeli a lemaradás veszélyét és a fájdalmas lépések súlyát. Ezért a törvényszerűségek ismerete szükséges, nem szabad egy ország sorsát vágyakra építeni.

Meg kell tanulnunk alternatívákban gondolkozni, kezdjük el!

2009

Arisztotelész Kiadó