Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=899&format=html&edition_id=43
A magyar–szlovák kapcsolatok rendezésében kulcsszerepe van a fiataloknak – nagyköveti látogatás a SEK-en
By Kleinhappel Miklós
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A programot szervezők koncepciója egyértelmű volt: Peter Weiss, Szlovákia magyarországi nagykövete többször hangsúlyozta, a magyar–szlovák kapcsolatok rendezésében kulcsszerepe van a fiataloknak, illetve a két ország ifjúsága közötti kommunikációnak.

Előadása – amely a Bizalom a nemzetközi politikában címet kapta – tartalma röviden így foglalható össze. Weiss szerint a magyar–szlovák viszony 95 százalékban jó. A maradék 5 százalékért pedig leginkább a fentebb is említett, fel nem dolgozott történelmi traumák a felelősek. A nagykövet meglátása szerint legalább 20 év kell ahhoz, hogy a magyaroknak és a szlovákoknak olyan történelemkönyvük legyen, mint a korábban örökös ellenségnek számító németeknek és franciáknak. A folyamat elkezdődött, a történészek már tudnak kulturáltan, szakmai terminológiát használva, tudományos érveket felsorakoztatva kommunikálni egymással.

Az előadást követően a zömmel történelem, valamint nemzetközi tanulmányok szakos hallgatókból álló – a rendezvény helyszínéül szolgáló termet zsúfolásig megtöltő – érdeklődőknek lehetőségük volt kérdéseket feltenni. Egy fiú bele is vágott a dolgok közepébe, amikor megkérdezte, a magyarokat a közelmúltban Szlovákiában ért atrocitások fényében a nagykövet hogy képzeli el az egymás iránti bizalmat? Weiss szerint az atrocitás kifejezés erős, ő legalábbis nem venné a bátorságot, hogy így fogalmazzon.

A Dunaszerdahelyen történtekről úgy vélekedett, ha a magyar rendőrség megoldja a futball-huliganizmus problémáját, senki nem utazik majd Szlovákiába randalírozni, s a magyarországi sajtónak sem lesz oka a huligánok megfékezését magyarverésekként kommunikálni. A Malina Hedvig-ügy kapcsán a nagykövet felhívta a figyelmet: a szlovák ügyészség az ügyet azzal zárta le, hogy nem úgy történt az eset, ahogy azt Malina Hedvig állította. A főügyészség most megpróbálja bebizonyítani, hogy a nő hamisan tanúskodott. Az pedig nem tesz jót az eljárásnak, hogy átpolitizálódott, szimbólummá vált.

A nyelvtörvénnyel kapcsolatban azt mondta, röviden válaszol, mert nem szeretne még több olajat önteni a tűzre. Elsőként arra emlékeztetett, hogy Szili Katalin, korábbi házelnök kérésére az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa szakmai elemzésnek vetette alá a passzust. A vizsgálat megállapította, hogy standard törvényről van szó, amely nem sérti Szlovákia nemzetközi kötelezettségeit. Viszont rámutatott néhány, az alkalmazással összefüggő érzékeny momentumra. Ezért Szlovákia együttműködik az EBESZ-szakértőkkel a problémák orvoslása érdekében. Weiss szerint, ha a törvény elfogadásának évfordulóján a magyar újságírók Szlovákiába látogatnak, egyetlen olyan esetet sem találnak majd, amikor valaki például azért kapott pénzbüntetést, mert magyarul kért egészségügyi segítséget. Ekképp a nyelvtörvény – egyes hazai lapok megfogalmazásával ellentétben – nem a magyar holokauszt.

A nagykövet a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt elnöke vonatkozásában kritikus hangot csak annyiban ütött meg, hogy kijelentette, Slota egyetlen mondata hatalmas károkat tud okozni a két ország viszonyában. Nem feladata az efféle kritizálás – hangoztatta –, kritizálta Slotát eleget abban az időben, amikor publicista, illetve politikus volt. Újabb – a magyar–szlovák kapcsolatban elkövetett hibákat firtató – kérdésre Peter Weiss, azt válaszolta, a ’90-es években több hibát is elkövettek a felek. Például azt, hogy napjainkra gyakorlatilag megszűnt az azonos platformon álló magyar és szlovák pártok közötti kapcsolattartás. Az egyetlen kapocs a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a magyar parlamenti pártok közötti kontaktus. Így viszont a magyar közvélemény csak az MKP szemüvegén keresztül értesül a történésekről. A pártnak viszont – értelemszerűen – megvannak a saját belpolitikai érdekei. Melyek ezek? A nagykövet szerint kevesen látják, hogy a nyelvtörvény körüli bonyodalmak egyik lényeges oka az MKP szakadása. Bugár Béla új pártot alapított, ami mellett ott van a csonka Magyar Koalíció Pártja. A két párt támogatottsága 2/3:1/3 arányban oszlik meg, ezért az MKP-nak szüksége volt egy nagy visszhangot kiváltó témára. Ehhez a helyzethez adódnak hozzá a szlovák és a magyar nacionalisták, amelyek egymást táplálva tudnak fennmaradni.

Peter Weiss – visszatérve a történelmi sérelmekre – emlékeztetett a 2001–2002-es státusztörvényre. A rendelkezést a magyar–szlovák kapcsolat legnagyobb válságát előidéző lépésnek minősítette. A szlovákok már azt sem nézték jó szemmel, amikor Antall József kijelentette, 15 millió magyar miniszterelnöke akar lenni. Ezt tetézték a magyar kisebbség autonómiájára tett kísérletek. Csoda hát, hogy Szlovákia egy újabb bécsi döntés lehetőségének rémét látja a magyarok lépéseiben? – tette fel a kérdést a nagykövet. Weiss ugyanakkor érti, hogy a magyarok időjárás-jelentése a jelenlegi országrészek helyett miért a Kárpát-medencére vonatkozik, s azt is tudja, a magyar politikusok mi okból beszélnek a Felvidékről, nem pedig a Szlovák Köztársaságról. Azzal már sokkal kevéssé van tisztában, hogy a határokon túli kisebbségekről történő gondoskodás mellett miért törpül el a magyarországi etnikumokkal való törődés, amikor az egykori ombudsman, Kaltenbach Jenő is úgy ítéli meg, a magyar kisebbségi törvény végrehajthatatlan „dísztörvény”.

Peter Weiss mindezek ellenére örömét fejezte ki, hogy Szombathelyen nem felszínes, érzelmektől túlfűtött vitában vehetett részt, hanem érveket felsorakoztató párbeszédben.