Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=903&format=html&edition_id=43
Technológiai Transzfer Napot tartottak
By Prof. Dr. Horváth Béla
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
2010. március 4-én a Nyugat-magyarországi Egyetem Technológia Transzfer Irodája Sopronban Technológia Transzfer Napot szervezett, mely az ország hasonló tevékenységet folytató irodáinak találkozója volt.

A rendezvényen – a házigazdák mellett – részt vettek Budapestről az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem, valamint a győri Széchenyi István Egyetem technológia transzfer irodáinak képviselői.

A fórum kiemelt témaköre a szellemi tulajdonkezelés problematikája volt, melyhez kötődően két meghívott előadó tartott vitaindító előadást: Dr. Németh Gábor – igazgató (Magyar Szabadalmi Hivatal, Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központ): Innovációs stratégia, szellemi tulajdonkezelési stratégia, szellemi tulajdonkezelés a felsőoktatásban, valamint Káldos Péter – közgazdasági elemző (Magyar Szabadalmi Hivatal): Szellemi vagyon érékelés módszerei, alkalmazási lehetősége a felsőoktatásban.

Dr. Németh Gábor elemezte az innovációs törvény és a szellemi tulajdonkezelés összefüggéseit, kiemelte, hogy szükséges a technológia transzfer szervezetek feladatainak rögzítése, stratégiai céljainak definiálása, folyamatainak mérése, humán erőforrásainak fejlesztése és együttműködésük rendszeressé tétele, intézményesítése.

Káldos Péter bemutatta a szellemi vagyonkezelés lehetséges módszereit, utalva arra, hogy az értékelés nagyban elősegíti a szellemi vagyon hasznosítását is. Konkrét példákat hozott az értékelések gyakorlati kivitelére. Az előadásokat élénk vita követte, melynek során a résztvevők ütköztették véleményeiket. Ezt követően a fórum résztvevői a technológia transzfer tevékenységekhez kötődő napi ügyekben cserélték ki véleményüket.