Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=906&format=html&edition_id=43
Tanulmányút: kompetencia alapú idegennyelv-oktatás
By Kleinhappel Miklós
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A kompetencia alapú idegennyelv-oktatás bevezetése és fejlesztése érdekében öt napos szakértői tanulmányútnak ad otthont a Savaria Egyetemi Központ Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ, valamint a szombathelyi Bölcsészettudományi Kar Filológiai és Interkulturális Kommunikáció Intézetben működő Nyugat-dunántúli Regionális Angoltanári Információs Központ és Könyvtár.

A képzést az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás című pályázat Szakértői tanulmányutak program támogatja. A szervezők a tanulmányútra nyolc résztvevőt várnak. Szakemberek jönnek Spanyolországból, Olaszországból, Bulgáriából, Törökországból, Norvégiából és Írországból.

A kompetencia alapú idegennyelv-oktatás bevezetése és fejlesztése a magyar közoktatás egyik kiemelt része. A folyamat régiós koordinálású. A tanulmányút be kívánja mutatni a kompetencia alapú nyelvoktatás bevezetésének folyamatát, a fejlesztés régiós hatásait és a helyi innovációkat az óvodai neveléstől a nyelvtanárképzésig. A kurzuson részt vevő oktatási szakértők megismerhetik a kompetenciafejlesztést segítő szakmai szolgáltató hálózat és a referenciapontok működését, a hálózati pontok szerepét és tevékenységét, különös tekintettel a kompetencia alapú nyelvoktatás, és az ehhez szükséges új attitűd, tananyag, módszertani ismeretek és technikák alkalmazására.

A város és a megye jellegzetes gasztronómiai sokszínűségének és kulturális életének bemutatása szintén a program része. A résztvevők előadás, módszertani műhelyfoglalkozás, intézmény- és óralátogatás, konzultáció, valamint a kollégákkal és a diákokkal folytatott kerekasztal-beszélgetés keretében ismerkednek meg a témával. A szakemberek látogatást tesznek a Rumi Rajki István Általános Iskolában, a vasvári Kardos László Általános Iskolában, a szombathelyi Szivárvány Óvodában és a kőszegi Jurisics Miklós Gimnáziumban. A Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolában a szaknyelv idegen nyelven történő oktatását, míg a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, valamint a Savaria Egyetemi Központ Filológiai és Interkommunikációs Intézet Anglisztika Tanszéken a kompetencia alapú nyelvokatás és nyelvtanárképzés kapcsolatát vizsgálják majd.