Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=907&format=html&edition_id=43
40 éves a SEK maribori kapcsolata
By Kleinhappel Miklós
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Negyvenedszer kötött együttműködési megállapodást a Savaria Egyetemi Központ és a Maribori Egyetem.

A felek az idei évre szóló programot a Szlovén és a Magyar Köztársaság közötti kulturális, oktatási és tudományos együttműködés, valamint a két ország között létrejött munkaprogram alapján fogadták el.

Az ünnepségen Prof. Dr. Gadányi Károly, a SEK elnöke azt mondta, az együttműködés negyven éve sok idő, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az eltelt évtizedek alatt Magyarország környezetében országok estek szét és jöttek létre. A kapcsolat őszinte barátságra és szakmaiságra épül, ezért fejlődhetett töretlenül. Ki legyen jó viszonyban, ha nem a szomszédok? – tette fel a kérdést az elnök.

„Manapság mindenki Európába akar menni, csak azt felejtik el, hogy Európában vagyunk” – mutatott rá. Prof. Dr. Marko Jesensek, a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja Gadányi Károly tevékenységét méltatta, ami nélkül ma nem létezne a két intézmény közötti kapcsolat. Elmondta, az eltelt évek a konkrét szakmai munkáról szóltak és komoly előrelépéseket eredményeztek. Felhívta a figyelmet: ezt kell folytatni, sőt továbbfejleszteni a fiatal generáció bevonásával.

Darja Bavdaz Kuret, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete hangsúlyozta, a Szlovén Nagykövetség segíti a feleket ambiciózus terveik megvalósításában. A nagykövet arról is beszélt, hogy tavaly szlovén–magyar, magyar–szlovén tudományos szótár kiadásának gondolata fogalmazódott meg benne. A szlovén és a magyar kormány novemberi ülésén támogatta a tervet. A megvalósításban a Maribori Egyetem és a Savaria Egyetemi Központ oktatóinak is szerepe lehet.

Drago Siftar főkonzul rámutatott, a határok átjárhatóságával a magyar és a szlovén nyelvre is nagy szükség van, mint a gazdasági, mint az oktatási kapcsolatok vonatkozásában, ezért jelentős feladat áll az együttműködők előtt. Molnár Katalin, a BTK dékánja azt mondta, a szombathelyi karok várják az együttműködés nyújtotta további lehetőségeket.

Dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere a két testvérváros, a vasi megyeszékhely és Maribor régi jó kapcsolatáról beszélt. Mint kifejtette, e kapcsolatokat az erősíti a leginkább, ha a városok intézményei is együttműködnek. Ebben pedig a kezdetektől élen járt a mai Savaria Egyetemi Központ és a Maribori Egyetem. „Szombathely gazdag város, több nemzetiség alkotja: a magyaron kívül horvát, német és szlovén ajkú népessége van, illetve Szlovén Kisebbségi Önkormányzat is működik a településen. Békés és termékeny az együtt élésünk, amely egyik alapja, hogy a kapcsolatokat az alkotás jellemzi”.