Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=909&format=html&edition_id=43
II. szociálpedagógia szakest a Benedek-karon
By Görbe Fanni szociálpedagógus hallgató a Szociálpedagógia Szakkollégium elnöke
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Március 17-én az esti órákban frissen főtt kávé illata, gyertyafényes asztalok és Edith Piaf hangja várta a tetőtéri társalgóba érkezőket. A Szociálpedagógia Szakkollégium szervezésében másodszor rendezték meg a szociálpedagógia szakestet a Benedek Elek Pedagógiai Karon.

A szakest fogalmán sokan, sokfélét értenek. Egyesek a célirányosan szakmai jellegű előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, tudományos jellegű vitákat tartják; míg mások inkább a táncos és zenés kikapcsolódást, beszélgetést, ismerkedést. A szakkollégium első ízben megrendezett szakestjének visszajelzései alapján, mi valahol a kettő között tettük le voksunkat.

Ezen meggondolással álltunk neki a II. szakest szervezésének. Néhány akadály után végül Filepné Deák Éva, a soproni Szent Benedek Idősek Háza vezetője volt a vendégünk, aki „Az idősellátás aktuális kérdései – a szociálpedasgógus helye és szerepe az idősgondozásban” témában beszélgetett velünk. Filepné Éva a kar volt hallgatója, így pontosan tudtuk, hogy miről beszél, amikor a jogi tárgyak fontosságát, vagy Dr. Józsa Éva tanárnő óráit emlegette. Tapasztalatainak megosztása után lehetőségünk nyílt kérdéseink feltevésére, melyekre készséggel, őszintén és tabuk nélkül válaszolt. „A szeretetet és a türelmet tanulni kell, és legalább ennyire fontos, hogy szaktudással is rendelkezzen a segítő” - hangzott összegzésében. Az érdeklődésnek köszönhetően hosszúra nyúlt beszélgetést azzal zárta, hogy szívesen lát bárkit a Szent Benedek Idősek Házában, akár gyakorlaton, akár csak kíváncsiskodás gyanánt.

Bízunk benne, hogy az idősellátás - amely oly sok fiataltól távol álló területe a szociálpedagógiának -, az ilyen alkalmaknak köszönhetően átformálhatja a hallgatók szakmai gondolkodását.

A szakest további részében pedig előkerültek karunk „megasztárjai”, hallgatók és oktatók, akik mikrofont ragadva kápráztatták el - vagy éppen mosolyogtatták meg - a bátortalanul ücsörgőket. (Mint ismeretes, a karaoke japán eredetű szó, „üres zenekar”-t jelent. Lényege, hogy egy dal eredeti előadója helyett bárki énekelhet, akár egy, akár több ember. A zeneszám dallama és szövege kivetítő által hallható és látható.)

Reméljük, hogy aki ötleteivel, segítségével vagy csak résztvevőként volt jelen a szakesten, sokat tanult, és jól érezte magát.

Hisszük, hogy ez a kezdeményezés Kari hagyománnyá válhat, s hogy idővel beérik annak a kezdetleges munkának a gyümölcse, amit a szakkollégium végezni kíván.