Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=915&format=html&edition_id=43
Mennyei Harmóniák
By Csiha Tünde Noémi
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Jubileumi hangversenyt tartottak a Nyugat-magyarországi Egyetemen

A Nyugat-magyarországi Egyetem 50 éves évfordulóját ünneplő Savaria Egyetemi Központjának Berzsenyi Dániel Vegyeskara „Mennyei Harmóniák Egykor és Ma” címmel neves szólisták és kiváló művészek közreműködésével önálló, egész estés hangversenyt adott április 12-én a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Liszt-termében. Az ünnepi esten zenetörténeti eseményszámba menő ősbemutatóként hangzott el Szokolay Sándor, Sopron város Kossuth-díjas zeneszerzőjének Amor Sanctus című templomi kantátája a Teremtett Világról Esterházy Pál tiszteletére Harmonia Caelestis c. műve megírásának 300. évfordulóján. A hangversenyen Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora baráti hangon köszöntötte a gyönyörű élményt nyújtó, rangos művészeket.

A jubileumi hangverseny nyitánya Szőnyi Erzsébet Kossuth, Liszt-, és Erkel-díjas Érdemes művész (A Magyar Művészeti Akadémia tagja) Esterházy Pál versére komponált Boldogasszony éneke volt. A mű hangversenytermi ősbemutatóját a Nyugat-magyarországi Egyetem 2009-es adventi hangversenyén hallhatta először közönség.

Esterházy Pál magyar gróf és birodalmi herceg, Sopron megye főispánja, Magyarország nádora, a magyarországi barokk költészet kiemelkedő alakja egyszerre tevékenykedett író-, költő- és zeneszerzőként, tetemes könyvtárával és páratlan festménygyűjteményével pedig a XVII. századi Magyarország egyik legjelentősebb műgyűjtőjének számított. Amellett, hogy számos képzőművészeti alkotást rendelt, ő maga magyar és latin nyelvű imádságokat, prédikációkat, verseket, forrás értékű feljegyzéseket írt. Zenei gyűjteményét, az 55 egyházi éneket csokorba kötő Harmonia Caelestis-t 1711-ben adta ki.

A gyűjtemény négy Mária-éneke (Maria, fons aquae vivae/ O, Maria, gratiosa/ O, Maria sine spina/ O, Maria Mater pia) kortárs zeneszerzőink egyik legnagyobbika, a Kossuth-díjas Kocsár Miklós átdolgozásában is felcsendült az ünnepi esten. Ezeknek a Mária-énekeknek az ősbemutatójával köszöntötte a Berzsenyi Dániel Vegyeskar a Nyugat-magyarországi Egyetem 2008-as adventi hangversenyén a 75. születésnapját ünneplő művészt.

Kiváló zeneszerzőink, Esterházy Pál, a Kossuth-díjas Kocsár Miklós, a Kossuth-díjas Szokolay Sándor, a Liszt-, Erkel és Kossuth-díjas Szőnyi Erzsébet, az Erkel-díjas Tóth Péter, és nagyszerű előadóművészeink, a Liszt-díjas Kertesi Ingrid szoprán magánénekes, Magyar Szilvia alt énekes, Virágh András Liszt-díjas orgonaművész, Németh Imre és Táky György trombitaművész, az Artisjus-díjas Vinczeffy Adrienne karnagy vezette szombathelyi Berzsenyi Dániel Vegyeskar és a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola növendékeinek köszönhetően valódi mennyei harmóniában, igazi „harmonia caelestis”-ben volt részünk a hangversenyen.

300 év távlatából megszólalt a műkedvelő költő, zeneszerző, törökverő hadvezér és magyar arisztokrata, gróf Esterházy Pál. Az ő tiszteletére komponálta szoprán szólóra, vegyeskarra és orgonára egyik legnagyobb korstárs zeneszerzőnk, Szokolay Sándor Kossuth- és Prima-díjas Kiváló művész az Amor Sanctus című, öt részre tagolódó templomi kantátáját. Az Istendicsőítő-éneket, az Égi madarakról való éneket, a Jézus nevére minden térd meghajoljon, az Alleluja-t és a Magnificat finalét felölelő mű, amelynek ősbemutatóját jelenlétével az elismert zeneszerző is megtisztelte, a Teremtett Világ még tiszta arcát, s az Isten-közeli, idillikus világ legtisztább csengését varázsolta elénk. Láttuk megszületni a még makulátlan világot, és hallottuk, ahogyan minden élő hálát zeng az Istennek a teremtésért.

A Savaria Egyetemi Központtal csaknem egy időben, tavaly ünnepelte fennállásának 50. jubileumát a Berzsenyi Dániel Vegyeskar. A kórus karnagya már 30 éve Vinczeffy Adrienne. A vegyeskar az elmúlt évtizedekben számos nemzetközi versenyen ért el dobogós helyezéseket, karnagya három alkalommal részesült karnagyi különdíjban, a közelmúltban pedig a kortárs zene kiemelkedő tanításáért és bemutatásáért járó Artisjus-díjjal tüntették ki. 2009-ben a világ 1000 legjobb kórusát felvonultató Musica Mundi rangsorban a kórus az összesített kategóriában, amely felsorakoztatja a gyermekkaroktól a felnőtt kórusokig valamennyi típusú együttest, az előkelő 431. helyet érdemelte ki. 15 lemeze jelent meg, amelyekből kiemelkedik a magyar zenei élet unikális sorozata, A Magyar Egyházzene Évszázadai 6 albuma, valamint az Olaszországban megjelent Michael Haydn operalemez. A kórus jelenleg az Esterházy-kutatások keretében elindult Esterházy udvar zenéjét bemutató album folytatásán dolgozik, amelynek címe: Eszterházai harmóniák egykor és ma. A program a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, Prof. Dr. Faragó Sándor támogatásával indult el.