Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=916&format=html&edition_id=43
„20 ÉVES A SOPRONI NORMA”
By Molnár Katalin
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
- emlékülés a Benedek Elek Pedagógiai Karon

Húsz éve hozta létre egy kilencven főből álló szakember gárda Sopronban a szociális képzés alapjait, és dolgozta ki azokat az oktatási alapelveket, melyek „Soproni Norma” néven terjedtek el a köztudatban. Ennek köszönhetően indulhatott meg a szociális szakemberek képzése Magyarországon. A jubileumi eseményre február 4-5-én, kétnapos konferenciával emlékezett a Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület valamint a Benedek Elek Pedagógiai Kar, az intézmény tetőtéri előadótermében.

A felsőfokú szociális szakképzés Magyarországon immár 20 éves múltra tekint vissza. Számos felsőoktatási intézmény és a szociális szakma felhasználói oldalának képviselőivel 1989-ben Sopronban tartott szakmai identitáskereső konferencián dőlt el („Soproni norma”, Sopron I.) – valamennyi érintett egyetértésével –, hogy a felsőfokú szociális képzések két egymást kiegészítő úton indulnak el, követve a már kialakult európai tendenciákat.

Az első szociálpedagógiai képzési program 1990-ben készült el, amely alapján az ország 8 felsőoktatási intézménye indította el a szociálpedagógusok képzését.

A Benedek Elek Pedagógiai Kar az 1993/94. tanévben kezdte el a szociálpedagógusok képzését, először két szakos képzésben, majd 1995-től a szociálpedagógus képzés egyszakossá vált.

A szakma úttörői, a képzés kigondolói és a jelen szakemberei gyűltek össze Sopronban, hogy emlékezzenek, és a további lehetőségekről egyeztessenek. A Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület és a NYME-BPK szervezésében megtartott emlékülés 4 további területen dolgozik együtt:

 Terepgyakorlatok, ezen belül tereptanárok képzésének helyzete, a szakma képviselőivel paritásban a TÁMOP 5.4.4. eredmények függvényében

 Meghatározó keretek és belső mozgásterek az MA és doktori képzéseknél

 Szociális szakma elvárásai a képzéssel szemben

 A szociális munka és szociálpedagógus képzés viszonya, melynek partneri egyeztetését intézményünk (Szociális- és Neveléstudományi Intézet) vállalta fel