címlap interjú krónika kultúra alapállás reflex humor sport In memoriam vers - nemvers hagyományaink korábbi számaink[PDF változat letöltése]
{edition_name}


{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c
fotó: %r (%R)

"}
Gyalogtúra a Madarak és Fák Napja alkalmából
Fárasztó, ám sok élményt és tudást adó napot zártak március 27-én, a Benedek Elek Pedagógiai Kar óvodapedagógia szakos, 2. évfolyamos hallgatói.

Ugyanis ekkor került sor a 2010. évi Madarak és Fák Napja megemlékezésre, a NYME Benedek Elek Pedagógiai Kar, az Országos Erdészeti Egyesület Soproni Csoportja, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága és a Tanulmányi Erdőgazdaság közös szervezésében .

A hallgatók, felkészítő tanáraikkal - Dr. Hartl Éva egyetemi docenssel és Dr. Molnár Katalin egyetemi docenssel - együtt a Soproni hegységbe tettek tanulmányi kirándulást, melynek szakmai hátteréről a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Tanulmányi Erdőgazdaság szakemberei gondoskodtak. A hallgatók az erdészek által vezetett gyalogtúrán megismerkedhettek a Soproni-hegység növény és állatvilágával, az erdő- és természetvédelem alapvető feladataival.

Látogatást tettek a Cserkész kápolnához, a Nándor magaslathoz, valamint csoportmegfigyeléseket végeztek a Fáber réten. A programon lehetőségük nyílt közvetlen madár és vad megfigyelésre is. A hallgatók mindezek során komoly ismereteket szereztek óvodapedagógiai munkájukhoz, közvetlen megtapasztalással szembesültek az élményalapú tanulás szervezésének módjaival.

Délután a kirándulás utolsó programjaként, a Szalamandra-tó mellett gyülekeztek a túra résztvevői és az erdő ölelésében emlékeztek meg a Madarak és Fák Napjáról. Elsőként Dr. Kárpáti László, az Országos Erdészeti Egyesület Soproni Csoportjának elnöke, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója foglalta össze gondolatait a madarak és fák védelméről, majd Dr. Hartl Éva egyetemi docens, a Madarak és Fák napja történetéről, az iskolai megünneplés múltjáról beszélt a hallgatóságnak. A hallgatók rövid műsorokkal emlékeztek meg az emléknap jelentőségéről és a naphoz kötődő, saját készítésű ajándékokkal lepték meg társaikat, oktatóikat. Az élménydús nap közös szalonnasütéssel, falatozással zárult.