Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=938&format=html
Kezdőtőke
By Kleinhappel Miklós
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}

Immár negyedik éve ad otthont a Szombathelyi Képtár a Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Rajz Intézeti Tanszék hallgatói diplomakiállításának. Az idei, Kezdőtőke című tárlatot május 19. és június 6. között lehetett megtekinteni.

Az első kiállítást - még 2006-ban - a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban nyitották meg, majd egy év múlva már a képtárban csodálhatták meg az érdeklődők a fiatalok munkáit, melyek így világhírű művészek alkotásai mellett kaptak helyet.

Idén első alkalommal mutatkoznak a bolognai oktatás bevezetése óta a BA végzettségű hallgatók, pontosabban a tanszék képi ábrázolás, kézműves, illetve a volt képzési rendszer rajz szakos negyedévesei a diplomakiállításon.

Szombathely hagyományosan a rajztanárok képzésének egyik központja volt, ám körülbelül három éve az egyetemek és főiskolák országszerte áttértek az úgynevezett 3+2 képzésre. A SEK Rajz Intézeti Tanszékén ebben az évben egyszerre végeznek a régi rendszer utolsó és az új első diplomázói.

Az új szisztémában külön indult a képi ábrázolás és a kézműves szak. A képi ábrázolás alapképzési szak elvégzése során a hallgatók festészet, képgrafika, díszítő festő, építészeti síküveg szakirányon specializálhatják szaktudásukat. A képzés képi ábrázolás alapszakos festő/grafikus szakképzettséggel bocsátja ki a végzetteket, akik a tradicionális, valamint a kortárs képalakítási és képalkotási ismeretekkel rendelkeznek. A kézműves szakon diplomázók hivatalos végzettsége kézműves szakember, a választott szakirány megjelölésével. A képzés hat szakirányon kínál specializált szakmai ismereteket: szövő-textilművesség, festett-nyomott textilművesség, nemszőtt-nemezelt textilművesség, papírművesség, kerámia, bőrművesség területeit fedik le. A képzés mintegy szakmai kezdőtőkét ad a hallgatók kezébe - nem véletlen a tárlat címválasztása -, mellyel remélhetőleg sikeresen sáfárkodnak majd a jövőben.

S hogy milyen értékkel bírnak a fiatalok alkotásai, arról dr. Czetter Ibolya, a Savaria Egyetemi Központ elnökhelyettese így vélekedett: „A műhelymunka és a szakmai alázat teszi a nagy elődökhöz méltóvá ezeket a képeket, melyek segítségével alkotóik nem csupán művészet-, valamint kultúrtörténeti és egyéb ismereteikről adnak számot, hanem a munkákat látva az is kiderül, hogy az alkotófolyamat során autonóm módon használták fel az elmúlt években elsajátított tudást. Minden képnek története van, sajátos narráció rejlik bennük, ezért tarthatnak számot a művészetet kedvelők érdeklődésére.”