Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=941&format=html
Berzsenyi Rádió: születésnap és újabb DUE-díj
By Kleinhappel Miklós
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Öt éves születésnapját ünnepelte a Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Rádió nemrég. De az egyetem hangja közelmúltbeli életében nem ez az egyetlen figyelemre méltó történés: a Diákújságírók Egyesülete (DUE) Országos Ifjúsági Sajtófesztiválján az Év legjobb diákrádiója kategóriában harmadik helyezést ért el a Lassan a testtel című BER-sportműsor.

Akkor jött létre a Berzsenyi Rádió, amikor az országban sorra jelentek meg az új lapok, egymás után kezdték el adásaikat sugározni az új rádiók. Ezek nagy része mára megszűnt, de egyetemi központunk rádiója a mai napig szól – mondta prof. dr. Gadányi Károly a BER ötödik születésnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A SEK elnöke hozzátette, a rádió túl van a gyerekkoron, mostanra nívós szakmai műhelyt alakított ki. Az egyetemi központ vezetője nem érkezett üres kézzel a sajtótájékoztatóra: születésnapi ajándékként a rádió félmillió forintot kapott.

Dr. Murai András, a Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék vezetője gratulált a műsorokat készítő hallgatóknak, a diákok munkáját felügyelő oktatóknak és az intézmény vezetőségének – a rádió egyik fél nélkül sem működne. Ezután a tanszékvezető arról beszélt, hogy a BER a tanszék legfontosabb gyakorlóterepe. Ezért – tekintve, hogy a kommunikáció és médiatudomány szak a körülbelül 250 hallgatójával a Savaria Egyetemi Központ, de talán az egész egyetem legnagyobb létszámú szakja – kiemelt jelentőségű a képzésben betöltött szerepe, s nem véletlenül lett a szak egyik specialitása.

Murai kifejtette: manapság sokan mondják, hogy a képzéseknek igazodniuk kell a munkaerő-piaci igényekhez. A tanszék ezt három fontos elv mentén valósítja meg: az elméleti alapozást követően megfelelő kortárs társadalmi ismeretekkel és tapasztalatokkal vértezi fel a hallgatóit, valamint számos gyakorlati lehetőséget kínál. A tanszékvezető rámutatott, a rádióban a technikai folyamatok elsajátításán kívül a fiatalok a munkahelyi együttműködést is megtanulják.

Velics Gabriella főiskolai adjunktus, a rádió főszerkesztője elsőként a rádió történetéről beszélt. Majd a rendszeres, több féléven át tartó, illetve a kísérleti jellegű műsorokról. Ez utóbbiakkal kapcsolatosan megjegyezte: a rádió bármilyen működőképes hallgatói ötletet szívesen fogad. Szó esett a műsorok sokszínűségéről is: kulturális, tudományos, közéleti, sporttal kapcsolatos, zenei témájú műsor egyaránt szerepel a kínálatban. S az adjunktus természetesen az eltelt öt évben elért (országos mércével mérve is komoly) sikerekről sem feledkezett meg.

Szót kaptak a BER egykori és jelenlegi munkatársai is.

Szabó Veronika – aki főiskolásként hírolvasással és gyermekműsorral kezdte rádiós pályafutását – bevallotta: eleinte a megszerezhető kreditekért ült a mikrofon mögé, ám gyorsan megfertőzte a szakma. Kiemelte az élő adás varázsát, ami szerinte az igazi rádiózás iránti tiszteletet és alázatot tanítja meg. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a hallgatók mindig mosolyogjanak beszéd közben, hiszen az „hallható”.

A jelenleg is BER-es Borsodi Zoltán a Slágerlista című műsorral debütált, most a Jeladó és a Web2 elnevezésű műsorok fűződnek a nevéhez. Kereskedelmi rádióban is dolgozik, s mint mondta az ottani kötöttségek után szívesen próbálja ki magát újabb és újabb feladatok segítségével az egyetemi központ rádiójában.

Báthori Mátyás az online fejlesztésekről beszélt; az ő munkája a BER honlapja. Az oldalon egyre több műsor és szöveges tartalom érhető el. Megtudtuk, a tervek szerint hamarosan újraindul a weblapon található Berzsenyi Rádió Magazin. Másik terv, hogy a korábbi műsorokat ne csak számítógépre mentést követően lehessen meghallgatni, hanem e nélkül is az érdeklődők rendelkezésére álljanak. A születésnapi rendezvény végén az udvaron két fát – az Erdőmérnöki Kar jóvoltából hársfát, a Vasi Wolf Trade révén pedig smaragdtuját – ültettek el az oktatók és a hallgatók.

Az Év legjobb diákrádiója kategóriában harmadik helyezést ért el a Berzsenyi Rádió Lassan a testtel című sportműsora a Diákújságírók Egyesülete (DUE) Országos Ifjúsági Sajtófesztiválján. A pályázó a két műsorvezető, Farkas Benjamin és Bokor Zoltán volt. Mindketten a Bölcsészettudományi Kar kommunikátor szakos hallgatói. A DUE Online tudósítása szerint a Millenáris Fogadó épületében megrendezett sajtófesztiválon körülbelül ezer diákújságíró vett részt. A rendezvényen az Országos diákmédia pályázat eredményhirdetésén, a DUE pályázatainak díjkiosztóján, az Országos Iskolarádió Hálózat jutalomsorsolásán kívül szórakoztató programokból sem volt hiány: fellépett többek között Hadházi László, a Momentán társulat, a Kutyakölykök, a Budapest Show kórus, valamint SP. Óriási sikere volt a közönségtalálkozóknak is, melyek keretében Winkler Róbert, Bazsó Gábor, Boross Lajos, Süveges Gergő, Papp Gergely, Kovács Áron, Horváth Gergely, Azurák Csaba képviselte az újságírószakmát.