Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=948&format=html
Amerikai vendégek látogattak a Benedek Karr
By BPK
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Amerikai professzorok és hallgatóik látogattak el május 26-án a Benedek Elek Pedagógiai Karra, a BPK Társadalom- és Neveléstudományi Kutatóközpontjának meghívására

Az Észak Dakotai Állami Egyetemről (Fargo) és a Kaliforniai Állami Egyetemről (Berkeley) két amerikai professzor, nyolc főből álló diákcsoport kíséretében látogatott el május 26-án Sopronba, a Benedek Elek Pedagógiai Kar Társadalom- és Neveléstudományi Kutatóközpontjának meghívására. A két kísérő tanár: John K. Cox történész professzor, az Észak Dakotai Állami Egyetem Történelem, filozófia és vallástörténeti tanszékének vezetője és Jeffrey A. Pennington , a Kaliforniai Állami Egyetem Szlavisztikai, kelet-európai és eurázsiai tanulmányok intézetének igazgatója volt. A diákok között mérnökhallgatók, leendő pszichológusok valamint nyelv- és zene szakos hallgatók képviseltették magukat.

A dakotai egyetem diákjai és professzoraik európai körutat tettek, ennek keretében szerettek volna meglátogatni egy számukra ismeretlen, volt kommunista országot. Választásuk így esett hazánkra. A Kutatóközpont egész napos programot szervezett számukra .

A vendégek délelőtt Szikra Andrea, a BPK külügyi referensének vezetésével járták be a történelmi belvárost, ahol érdekességképpen megnézték a Fő - téren zajló ásatásokat is. Kuslics Katalin múzeológus mutatta be a várost és számos érdekes történettel szórakoztatta az érdeklődő és buzgón jegyzetelő diákokat. A tengerentúli vendégeket elsősorban a több ezer éves római kori romok, valamint a belváros XVIII. század előtt készült épületei érdekelték. A soproni ajándéktárgyak beszerzése után következett a Jégverem Fogadóban elfogyasztott, igazi magyar specialításokat tartalmazó ebéd. Eközben az amerikaiak csodálkoztak azon, hogy nálunk szabadon lehet mákot fogyasztani , míg náluk ez törvénybe ütköző cselekedetnek számít. Ezen felbuzdulva az egyik hallgató rögtön mákos gubát rendelt. Délutánra sajnos eleredt az eső, így a vendégek zuhogó esőben tekintették meg a Páneurópai Piknik színhelyét és beszélgettek el a rendszerváltás körüli és az azt előidéző történelmi eseményekről. A városba visszatérve felmásztak a sörházdombi kilátóba, hogy madártávlatból is láthassák a várost. Ami különösen nagy élményt jelentett nekik, az a Sopront körbeölelő táj szépsége volt. Mint mondták, náluk nincsenek hegyek és erdőből is kevés van. A napot borkóstoló zárta a Hűségkút közelében. Egy 300 éves borospincében hat helyi termelő kiváló minőségű borát kóstolhatták meg a csapat tagjai. Mivel hasonló élményben még nem volt részük, óriási lelkesedéssel és elismeréssel fogadták a programot.

A vendégek soproni napját Szikra Andrea külügyi referens szervezte. Ő kísérte a csoportot az egész napos program során, miközben végig tolmácsolta a városvezetést és bemutatta a Páneurópai Piknik emlékhelyet, illetve a hozzá kapcsolódó eseményeket is. Andreának két oktató kolléga: Molnár Csilla adjunktus és Dr. Simon István Ágoston főiskolai docens nyújtott nagy segítséget a városon kívüli programok lebonyolításában.

A BPK Társadalom- és Neveléstudományi Kutatóközpontjának munkatársai jelenleg azon munkálkodnak, hogy egy komoly szakmai háttérrel rendelkező tengerentúli kapcsolatot építsenek ki Karunk számára. Az amerikai professzor urakban, - akik nagyon nyitottak voltak az együttműködésre - mindezekhez a tervekhez jó partnerre leltek.