Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=956&format=html
Bécsi nyomdában jártak a sajtótechnikus hallgatók
By Fücsök Andrea
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A BPK sajtótechnikus hallgatói május 27-én a bécsi Mediaprint nyomdába látogattak, hogy nyomon kövessék a két osztrák újság, a Kurier és a Kronen Zeitung készítésének folyamatát.

A Benedek Kar sajtótechnikus hallgatói május 27-én német tanárnőjük, Vinkovics Éva vezetésével, egy bécsi nyomdában töltöttek egy délelőttnyi időt. A hallgatók ezt megelőzően már számos hazai nyomdában látogatást tettek, s most lehetőségük nyílt, hogy Bécs külső déli részén fekvő nyomda, a Mediaprint fogadja őket, s gyakorlatuk következő helyszínéül szolgáljon. Többek között az ő nevükhöz fűződik a Kurier és a Kronen Zeitung nevezetű napi lapok nyomdai kivitelezése.

Robert, a nyomda idegenvezetője, szívélyes üdvözlettel fogadta a kis csapatot a bejáratnál. A hallgatók a papírraktártól kezdve, a nyomda részlegen keresztül még egy különleges teremben is körülnézhettek, ahol emberek irányítása nélküli egyedi robotok munkálkodtak, melyek a több tonnás papírtekercsek rakodását és szállítását végezték. A hallgatók számára nem jelentett nehézséget a német nyelven zajló nyomdai szaknyelv megértése, hiszen mindannyian tanulják a nyelvet s az előzetes nyomdai ismereteik, alapul szolgáltak a bécsi nyomdában elhangzott információkhoz.

A következő félévtől már a szakhoz kapcsolódó sajtó nyelvet is tanulni fogják. Ehhez a gyakorlati nyelvórához kapcsolódóan Vinkovics Éva Tanárnő a kis csapat lelkesedésére már megkezdte egy következő bécsi tanulmányi kirándulás szervezését, abba a szerkesztőségbe, ahol a fent említett újságok virtuális formában látnak napvilágot.