Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=959&format=html
Elsősök kutatták
By Csiha Tünde Noémi
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Mire számíthat egy friss diplomás gazdaságinformatikus a munkaerőpiacon? -

Milyen a kereslet az informatikusokra a régióban és az országban? Versenyképesnek érzik-e a cégek azt a fizetést, amit végzett diplomásainknak adni tudnak? Milyen szempontok érvényesülnek a munkaerő keresésnél? – többek között ezeket a kérdéseket tették fel a Nyugat-magyarországi Egyetem elsős gazdaságinformatikus hallgatói 101 magyarországi cégnél.

A Pakainé Dr. Kováts Judit egyetemi docens vezetésével, a merketing tantárgy keretében végzett felmérés célja annak a kiderítése volt, milyen lehetőségekkel számolhatnak diplomázásuk után a munkaerőpiacon a gazdaságinformatika szakos hallgatók, és milyenek a munkaerőpiac elvárásai velük szemben.

A kutatás elsősorban a nyugat-magyarországi régióra terjedt ki, de a megkérdezett cégek között kelet-magyarországi vállalatok is szerepeltek. A felmérés kiterjedt a leendő bérezésre, arra, hogy milyen elvárásokkal kell szembenézniük a hallgatóknak a diplomaszerzés után, illetve, hogy mennyire ismert a soproni gazdaságinformatikus képzés.

A kutatás kiderítette, hogy milyen területen, hány fő informatikust foglalkoztatnak a cégeknél, hány friss diplomás informatikust vettek fel az elmúlt 1-2 évben, melyek az informatikus képzés hiányosságai, milyen ismereteket várnak el a cégek, melyek az ideális informatikus jellemzői és milyen az elvárt nyelvtudás igénye.

A megkérdezett cégeknél a legtöbbet foglalkoztatottak a programozó szoftverfejlesztők, másodikak a sorban a „mindenes informatikusok”, harmadik helyen a rendszergazdák állnak. Vezetői információs rendszer specialistákat foglalkoztatnak a legkevesebben a felmérésben résztvevő cégek között.

A válaszadó vállalkozások közül 32% vett fel az elmúlt években friss diplomás informatikust, a legtöbben a műszaki informatikusok közül kerülnek ki, második helyen a gazdaságinformatikus friss diplomások felvétele áll. A megkérdezettek 36%-a tervezi a következő években informatikus végzettségűek felvételét, ebből a legtöbben programozót, szoftverfejlesztőt szeretnének alkalmazni.

A megkérdezett cégek háromnegyede látja versenyképesnek azt a fizetést, amelyet biztosítani tud, a munkaidő mindenhol kötött, kivéve ahol megbízási szerződés alapján foglalkoztatnak.

Az informatikus képzés legnagyobb hiányosságát a gyakorlati képzés hiányában és az új fejlesztések ismeretének a hiányában látják a cégek. Munkaerő felvételnél a legfontosabb, hogy a pályázónak legyen szakmai gyakorlata, és nagyon fontosnak tekintik a jó diplomaminősítést. Leginkább a 3-5 és az 5-10 éves szakmai tapasztalattal rendelkezőket foglalkoztatják szívesen. Legkevesebben pályakezdőket foglalkoztatnának.

Az elsődleges megkövetelt nyelvismeret a válaszadó cégek körében az angol, a második a német. Mindkettőből legalább középfokú nyelvismeretet várnak el, de nem volt ritka a felsőfokú nyelvismeret szükségessége. Voltak olyan cégek, ahol a francia tudást, volt, ahol a szlovén nyelvtudást is elvárták.

Az informatikusok legfontosabb tulajdonságának a jó problémamegoldó készséget tartják, de szintén fontosnak vélik a felelősségvállalást, az önálló munkavégzést és a kreativitást. Legkevésbé fontos tulajdonságnak a vezetői ambíciókat és készségeket tartják.

A Nyugat-magyarországi Egyetem gazdaságinformatikus képzését a válaszadók közel fele ismerte.