Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=960&format=html
Szakmai napot tartottak a sporttudományról az MNSK-n
By Kleinhappel Miklós
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
Sporttudományi szakmai napot rendezett a Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. A szervezők első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a sporttudományi képzési területet népszerűsítő, a képzésben rejlő lehetőségeket bemutató szakmai napot.

A rendezvényen az intézet aktuális kutatási eredményeit is bemutatták. Dr. Gál László az intézményi testnevelés és sport ötven évéről tartott előadást. H. dr. Ekler Judit és dr. Fügedi Balázs egy-egy projektről számolt be, valamint az előbbi a karriertervezésről, az utóbbi a közelmúltban átadott terhelés-élettani laboratóriumról is szót ejtett. Horváth Zoltán a Sport és játékmix című kötetet ajánlotta a részt vevők figyelmébe. Pártos Viktor az animátori munkához csinált kedvet, Gáspár Balázs pedig tenisztörténettel állt a hallgatóság elé. A délután a mozgásos programoké volt: egyéni, páros és csapatversenyek, kosárlabda házibajnokság, „össztánc” szerepelt a programban. A napra a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület és a Széchenyi István Egyetem NB II-es férfi kosárlabda csapatai közötti mérkőzés tette fel a koronát.

A Savaria Egyetemi Központban nagy hagyománya van a sportszakember-képzésnek. Ahogy prof. dr. Gadányi Károly, a SEK elnöke az elmúlt hónapokban az egyetemi központban megrendezett regionális sportszakember-továbbképzési konferencián fogalmazott, eddig körülbelül háromezer sportszakember végzett a szombathelyi intézményben. Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke rámutatott: az új nemzeti sportstratégiában hangsúlyos szerepet kapott a képzés, illetve a továbbképzés. A hazai sportági szakszövetségek igyekeznek erős szervezetként összefogni a sporttal kapcsolatos napi feladatokat, így növelve a magyar sport hatékonyságát, eredményességét. Feladatok vannak bőven, hiszen a 10–18 éves korosztály 65–70 százaléka hetente csupán 240 percet vagy annál kevesebb időt tölt mozgással, az utóbbi időben romlott a diáksport rendezvényeken részt vevők fizikai állapota, és az igazán hatékony munkához szükséges sportlétesítmények is hiányoznak. A sportszövetségi elnök szerint a leglényegesebb a helyi és a területi erők összekapcsolása. „Újra meg kell teremtenünk az alapokat, hogy a megváltozott piaci körülmények között sikereket tudjunk elérni az új generációkkal” – hallottuk. Dr. Gál László pozitívumokat is mondott, amikor felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 2–3 évben a felsőoktatási sport a korábbinál nagyobb támogatásban részesül, így jobbak az egyesületek lehetőségei.

A Sporttudományi Intézet szakmai napján elhangzott: amíg egy testnevelő az iskolában kis csoportokkal foglalkozik, évente két-háromszáz gyerek életére van hatással, a kutatások a régióban, az országban, de akár nemzetközi porondon is eredményt hoznak. A Sporttudományi Intézetben tanulók közül többen nem testnevelők, hanem kutatók, elméleti szakemberek lesznek. A hallgatók tavaly Sopronban első, második, harmadik helyezést is elértek, sőt különdíjat is kaptak az Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

H. dr. Ekler Judit egyetemi docens és dr. Fügedi Balázs főiskolai docens egy-egy kutatás eredményeit ismertette. Előbbi szombathelyi óvodások és családtagjaik részvételével azt vizsgálta, hogy ki lehet-e mutatni az emberi mozgásfejlődés és az agyi fejlődés között kapcsolatot. Azaz igaz-e, hogy minél fejlettebb a gyerekek agya, annál bonyolultabb mozgást tudnak végezni, és fordítva. Az állítás igaznak bizonyult. Utóbbi vizsgálatában az egészségmagatartási attitűdöt vetette össze az egészségtudatossággal 160, Szombathely és vonzáskörzetében élő 21–65 éves ember részvételével. A kutatás keretében a biológiai–fizikai fittségi állapotot, illetve a táplálkozási, életmód- és sportolási attitűdöt vizsgálta. Kiderült, folyamatos életmód-tanácsadásra, az életmód megváltoztatására van szüksége a célcsoport tagjainak ahhoz, hogy egészséges, aktív, jó munkavégző képességű emberek legyenek. Olyanok, akikre elöregedő, fogyó társadalmunknak szüksége van.

Hatékony oktató- és kutatómunka végzésére alkalmas komplexum az a modern terheléséllettani laboratórium, amely a C–épület földszintjén található. Erről is dr. Fügedi Balázs főiskolai docens, laborvezető beszélt. A Sporttudományi Intézet a Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központtal együttműködve 21 millió forint értékű eszközparkkal rendelkező labort hozott létre és adott át november végén. A laboratóriumban lehetőség van például a testösszetétel mérésére. A laboratóriumban alkalmazott mérési módszer sokkal pontosabb, mint az eddigi elhízás-, illetve zsírtömeg-meghatározásra használt módszerek. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a normál testösszetételű emberek gyakran 5–9 kilogramm felhalmozódott zsírral rendelkeznek, ami a testösszetétel-mérésével pontosan kimutatható. A vizsgálatok szerint minden egy kilogramm hízás nagyjából 3 százalékkal növeli a szívinfarktus kockázatát; a magyar lakosság esetében 10 kilogramm súlyfelesleg szinte mindennaposnak mondható.

Az elhízással összefüggő betegségek közül a másik leggyakoribb a kettes típusú cukorbetegség. Egy-egy plusz kilogramm 9 százalékkal növeli a diabétesz kialakulásának valószínűségét – vagyis 11 kg túlsúly 100 százalékkal. A laborban lehetőség van a szív és a keringési rendszer állapotának vizsgálatára. A vizsgálatok során meg lehet figyelni többek között a páciens cardio-vascularis teljesítményét, követhető a szív működése, a nyugalmi és a terhelés ideje alatt változó vérnyomás, elemezhető az oxigén és a széndioxid aránya, a ventilláció és a hasznosított oxigén mértéke, illetve a szív teljesítőképessége. A szakemberek a vizsgálat végén a kapott eredmények alapján egyénre szabott intenzitási programot ajánlanak, amelynek hatékonyságát egy későbbi vizsgálat során ellenőrzik. A laboratóriumban lehetőség van terheléses gázanyagcsere-vizsgálatra, valamint különféle összehasonlító mérésekre. Az előadást követően, a szakmai nap délutánján az érdeklődők megtekinthették a terhelésélettani laboratóriumot.