Vivat Academia Online
http://vaonline.nyme.hu/?cmd=displaystory&story_id=962&format=html
Gasztronómiai siker az Apáczai Karon
By
{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c

 
 
"}
A nyolcéves sikersorozat a felsőoktatásban is folytatódik.

Április 24-25-én XVII. alkalommal rendezték meg Zánkán az Országos Szabadtéri Főzőversenyt, vendéglátó szakképzéssel foglalkozó iskolák számára. A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar II. éves turizmus-vendéglátás szakos hallgatói is megmérették tudásukat. Az ország különböző tájegységeit képviselő, kilenc csapat részvételével zajló kiélezett küzdelemben, a Pőcze Viktória Eszter, Füredi Ildikó, Rasek Anna alkotta trió elhódította az előkelő második helyezést. Majd május 14-16-án, Bogácson, a VIII. alkalommal megrendezett Vendéglátó Iskolák Országos Szabadtéri Főzőversenyén a Magyar Ifjúsági Grillbajnokságon a csapat a III. díjat szerezte meg. A grilldesszert kategóriában első helyezést értek el a grillezett túrós piskótafelfújttal, amit piros ribizli mártásban, sült ananásszal, csokoládé öntettel szolgáltak fel.

Az ezüstérmes ételek: Tárcsán sült nyúlfalatok kölessel és gyümölcsökkel házasítva, és Konfitált báránycomb puliszkafelfújttal és sült zöldségekkel. A zsűri értékelésében kiemelte mind a kivitelezés ötletességét, mind a technológiai megvalósítás magas színvonalát. A kulinális élvezetet a Pannonhalmi Apátsági Pincészet kitűnő borai emelték.

Szalai Zoltán, az Egyetem oktatója nyolc éve készít fel csapatokat, és az ország jelentősebb ifjúsági szabadtéri versenyeiről gyűjtik be a nemesfémeket. Szalai tanár úr elmondása szerint, a nagy versenyek mindig fej-fej melletti csatákban dőlnek el, a zánkai megmérettetésen is tizedpontok döntöttek az első helyeken.

„Minden csapat, minden oktató igyekezete dicséretes. A feszített napi munkán túl vállalni a felkészüléssel járó többletmunkát, a késő estékbe nyúló gyakorlásokat, pozitív példát mutat a szakma, és az oktatás iránti elkötelezettségből. Mindenki a legjobbat igyekszik adni magából, és természetesen mindenki győzni szeretne. Ezeknek a versenyeknek győztese minden résztvevő csapat, mert jó tanulni egymástól, jó tanulni a saját hibáinkból, ezen kívül ismeretségek, barátságok köttetnek.”