címlap interjú krónika kultúra alapállás reflex humor sport In memoriam vers - nemvers hagyományaink korábbi számaink



[PDF változat letöltése]
{edition_name}


{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c
fotó: %r (%R)

"}
Tárcsán sült nyúlfalatok kölessel és gyümölcsökkel házasítva

Előkészületeim: a házinyúl combját kicsontozom, a lepirított csontokból zöldséges alaplevet főzök. A húst hártyák mentén nagyobb darabokra vágom. Besózom, fűszerekkel bedörzsölöm, vékonyan beolajozom. Az almát meghámozom, cikkekre vágom, száraz fehérborba áztatom.

Ahogyan elkészítem: a nyúlfalatokat tárcsán megpirítom, majd az alapléből szűrök rá, és fedő alatt párolom. A kölest bogrács alján, kevés zsiradékon felforrósítom, majd háromszoros mennyiségű forró alaplevet szűrök rá, és lefedve megpárolom. Az almacikkeknek fóliából készítek mézes takarót, és parázson, hirtelen megkapatom.

Utolsó simítások: A tárcsán összeházasítom a párolt kölest és a nyúlfalatokat, megszórom piros ribizlivel, és megdíszítem az almacikkekkel. Fedővel lefedve, rövid ideig összeszoktatom. Fa ételhordón, saját edényében tálalom.

Pannonhalmi Heminát kínálok hozzá, az Úr 2008. esztendejéből, az Apátsági Pincészetből.